Buďte obezřetní! Poznejte novou neférovou praktiku některých RK a její největší rizika

Nefér praktika realitní kanceláře

Trh s nemovitostmi se neustále mění a vyvíjí a s ním i nabídka služeb realitních kanceláří a makléřů. Jenže občas se objeví novinka, na kterou byste si jako majitel či zájemce o koupi měli dát pozor. Protože cílí na všelicos, jen ne na co nejvýhodnější výsledek nebo klidný a rychlý průběh. A to je přesně případ postupu, který diktuje, jakou hypotéku si musí kupující sjednat. Jinak nekupuje.

Doba čtení: 4 minuty

Na tuto praktiku mě upozornili mí klienti, kteří se s ní v nedávné době setkali, když se chystali pořizovat či prodat nemovitost. Tak jsem si na ni trochu „posvítil“, abych vám v tomto článku mohl vysvětlit, v čem spočívají její největší rizika.

Tudy cesta nesmí vést…

Podmiňovat a nařizovat? To nikdy nevede k oboustranně příjemné spolupráci. A reality v tomto nejsou výjimkou. Takže pokud narazíte na realitní společnost, která vkládá do rezervační smlouvy povinnost financovat jimi doporučeným hypotečním úvěrem (když není možná úhrada z vlastních zdrojů), rozlučte se s ní.

A vůbec nesejde na tom, na jaké straně „barikády“ stojíte – jestli jste prodávající či kupující. Tato strategie může poškodit kohokoli.

Prodej nemovitosti se může protáhnout a cena snížit

Představte si, že prodáváte nemovitost a zájemci se jen hrnou. Chodí na prohlídky a vaše nemovitost se jim líbí. Dohoda s někým z potenciálních kupců je tak „na spadnutí“. Ale daná realitka, která vám s celým procesem pomáhá, nastavila popsanou podmínku, tedy koupit jen přes „její“ hypotéku.

Prvního vážného uchazeče realitní kancelář odmítá, protože už má rozjednaný úvěr jinde. Druhý pokus končí podobně. Třetímu zájemci se partnerská banka nezamlouvá, čtvrtý se drží tradice a chce si půjčit u té „své“, když už je u ní x let. A zároveň se neobjevuje nikdo, kdo by měl dostatek vlastních prostředků.

Ubíhají týdny nebo dokonce měsíce. Vaši nemovitost na inzertních portálech pomalu „válcují“ čerstvější nabídky. Může se dokonce stát podezřelou. Jakmile si lidé, kteří hledají byt nebo rodinný dům ke koupi, všimnou, že ten váš tam pořád je, začnou přemýšlet, proč ho nikdo nechce. A to je začátek konce. S největší pravděpodobností už za něj ani při velké snaze nezískáte původně zamýšlenou částku.

Takže se vše nečekaně prodlužuje a vám nezbývá nic jiného, než jít s cenou dolů. Připomínám, že zbytečně – kdyby neexistovala podmínka využití konkrétní hypotéky, už máte hotovo. A se ziskem, s jakým jste počítali.

Přijde vám takový „scénář“ hrozivý? Pak si raději pořádně rozmyslete, jestli se vám vyplatí pomoc od realitní kanceláře, která buduje takové nesmyslné mantinely.

Hypotéka nemusí být tak výhodná

A teď náhled i z „druhého břehu“. Jak tato strategie à la menší diktatura může ovlivnit vaši snahu koupit? Možná až tak moc, že budete muset na vytipovanou nemovitost zapomenout, když vám „předepsaná“ hypotéka nesedne.

Takže pokud se na „lov“ bytu nebo domu vydáváte s rozjednanou půjčkou, od které už v dané fázi nelze odstoupit bez sankcí, nejspíš se doberete výsledku se ztrátou. Buď zaplatíte poplatky spojené s vypovězením rozpracované úvěrové žádosti, nebo budete nuceni přesídlit k produktu, co vám svými parametry nevyhovuje.

Do obdobně neveselé pozice se dostane i tehdy, když jste dlouhodobým klientem instituce, která „věrnost“ odměňuje atraktivnější hypoteční nabídkou. Nastřádané roky vám pak budou k ničemu a opět se ocitnete před těžkou volbou: pořídit vyhlídnutou nemovitost i s vidinou komplikací, nebo se jí vzdát.

Motivace aneb proč to realitní kanceláře dělají

Provize – to je důvod, proč některé realitky doporučují konkrétní hypotéky. Na tom samozřejmě není nic špatného. Je žádoucí podpořit klienta, který se nevyzná či se neumí rozhodnout. Poradit mu, předat zkušenosti, ulehčit od starostí. Vždyť v tom tkví smysl práce realitního makléře.

Avšak problém dle mého nastává tehdy, když jde realitní kancelář po odměně „hlava nehlava“. Třeba právě tímto způsobem. Když podmiňuje uskutečnění prodeje (resp. koupě) využitím vybraného úvěru.

A nezachrání to ani argumentace dotčených makléřů, že tak ještě lépe hájí zájmy prodávajícího, protože jako prostředník v hypotečním „kolotoči“ mají dokonalý přehled o průběhu schvalování.

Jak se této nekalé praktice bránit?

Abyste neztráceli čas a energii s realitkou, která postupuje takto nevhodně, je potřeba být „ve střehu“. Následujte doporučení níže a jsem si jistý, že budete minimálně o krok napřed.

  • Než se pustíte do jednání s realitní kanceláří, „proklepněte“ si ji na internetu. Pátrejte v diskuzích, na sociálních sítích, hledejte názory lidí.
  • Ptejte se, jestli kupujícímu určují konkrétní finanční produkt.
  • Důvěřujte ale prověřujte – chtějte vidět ukázku smlouvy o smlouvě budoucí nebo rezervační smlouvy.
  • Nebojte se domluvit si ideální podmínky. Solidní kanceláři půjde hlavně o vaše zájmy a spokojenost.
  • Pokud si nejste jisti, jak s prodejem či koupí „naložit“, poraďte se se mnou. Jsem tu pro vás – kontaktujte mě, sledujte mě na Facebooku a získávejte rady a tipy, jak se vyznat a neztratit v realitní „džungli“.

Autor článku: David Majer, realitní makléř RE/MAX Alfa, tel: 730 542 484

Realitní makléř David Majer
Realitní makléř David Majer

Kontaktujte Davida Majera

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.