Co dělat v případě exekuce nemovitosti?

Exekuce nemovitosti

V České republice je v současnosti vedena exekuce na 863.000 občanů, více než polovina má 3 a více exekucí, pětina více než 10. Důvodů je spousta, někteří lidé se do těžké životní situace dostali jen tím, že přišli o práci, někteří si půjčovali částky, které nemohli dlouhodobě splácet a pro někoho je to skoro životní styl. Co tedy dělat, pokud exekuce reálně hrozí?

Doba čtení: 4 minuty

Komunikujte s věřiteli

Patrně nejhorší, co můžete udělat, je přestat komunikovat s věřiteli a čekat, že se na dluhy “nějak“ zapomene. Nezapomene. Čím déle a intenzivněji se budete před problémy schovávat, tím vyšší ve finále dluh bude.

Pravidelně vybírejte svoji poštovní schránku. Pokud si nepřebíráte obsílky, nic tím nevyřešíte, odpovědnost za doručení písemnosti je na straně adresáta. Což znamená, že zásilka je po splnění zákonných povinností považována za doručenou, i když jste si ji nepřečetli.

Jakmile se dozvíte, že na vás byla uvalena exekuce, snažte se co nejdříve domluvit s příslušným exekutorem na schůzce, kde se domluvíte na dalším postupu. Snaha dluh zaplatit se cení a pokud dlužnou částkou disponujete, je možné se rovnou domluvit na splacení. Pokud ne, musí se počítat s tím, že váš majetek bude zabaven a prodán v dražbě.

Spolupracujte s exekutorem

Náklady na exekuci se dají minimalizovat tím, že budete s exekutorem spolupracovat. Sníží se tak náklady na doručování obsílek, pátrání, otevření bytu zámečníkem atd. 

Pokud by mělo dojít k zabavení vašeho majetku v místě bydliště, je potřeba si uvědomit, že exekutor, popř. lidé jím pověření mají právo do vašeho bydliště vstoupit i bez vašeho souhlasu. V takovém případě je opět lepší s exekutorem spolupracovat. Vyžádejte si však jeho služební průkaz a veškeré listiny, na základě kterých se vstupu do bytu domáhá. Pokud by se exekutor odmítl dokumenty prokázat, ihned volejte policii.

V rámci zabavování majetku se dělá soupis vybavení. Tento protokol si důkladně prostudujte. Pokud se v něm nachází věci, které vám nepatří, do protokolu tuto skutečnost nechte zavést. U soudu máte možnost podat vylučovací žalobu na tyto věci.

Exekuce nemovitosti

Pokud vám bylo doručeno rozhodnutí o nařízení exekuce, bude s největší pravděpodobností existovat pravomocné a vykonavatelné rozhodnutí, což znamená, že máte velký problém. Pokud bydlíte ve vlastním, patrně to nejhorší, co se vám může stát, je, že vaše nemovitost půjde do dražby. Nemovitosti se v dražbě vyvolávají za dvě třetiny znaleckého odhadu. Pokud vlastníte byt, jehož tržní hodnota jsou 3 miliony Kč, znalec exekutora jej může odhadnut klidně na 2,4 milionu Kč. Což znamená, že vyvolávací cena v prvním kole dražby bude 1,6 milionu Kč. Pokud se neprodá, do dalšího kola či kol se bude vyvolávací cena ještě snižovat. Rozdíl ceny, za kterou se nemovitost prodá v dražbě a cenou, za kterou je možno nemovitost prodat na trhu může být značný. Dražba s sebou nese také náklady na organizaci dražby, zabezpečení informovanosti o dražbě a odměnu pro dražebníka (tj. osobu, která dražbu organizuje), to vše se zaplatí z výnosu z prodeje v dražbě a o to vám zbyde méně. Určitě se nesnažte dražbu své nemovitosti bojkotovat například tím, že neumožníte účastníkům dražby prohlídku nemovitosti či jim budete hrozit, že se nikdy neodstěhujete. Pokud to uděláte, tak některé zájemce sice od účasti v dražbě odradíte, ale samotnou dražbu tím nepřekazíte. Dosáhnete pouze jediného: menšího počtu účastníků dražby a tím i nižší vydražené ceny. Jinými slovy, ještě větší ztráty pro vás.

Jaké je řešení

Ideální situace je se do exekuce vůbec nedostat. Pokud zjistíte, že své splátky nezvládáte, je potřeba ihned začít jednat s věřiteli. Možností je více – odložení splátek, refinancování půjčky či třeba konsolidace závazku do jednoho.

Jestliže vám však exekuce už reálně hrozí a vlastníte nemovitost, jsme schopni vám s vaší situací pomoci. Závazky za vás zaplatíme a vykoupíme vaši nemovitost za férovou cenu, která bude výrazně vyšší, než kolik byste dostali v rámci exekuční dražby. Pokud riziko exekuce není bezprostřední, ale vy již víte, že své závazky nejste schopni splácet, řešením může být rychlé nalezení kupce. Kontaktujte nás, najdeme nejlepší řešení vašeho problému. 

Potřebujete spolehlivě vyřešit exekuci nemovitosti nebo její hrozbu?

Kontaktujte nás na telefonech: 604 594 234 nebo 603 426 237, anebo prostřednictvím následujícího formuláře.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.