Jak nebýt okraden realitní kanceláří?

Žena v poutech

Prodáváte či kupujete nemovitost přes realitní kancelář? Tento článek si musíte přečíst.

Doba čtení: 4 minuty

Časovaná bomba, která vás může připravit o peníze.

V tomto článku se chci dotknout jednoho velkého nešvaru realitních kanceláří. Nešvaru, kvůli němuž můžete přijít o peníze, hodně peněz.

Některé realitní kanceláře, bohužel dokonce i ty známé, používají zálohy od klientů či úschovy kupních cen k financování svého provozu či ke spekulativním investicím. Příklad. Jdete si koupit byt, realitce složíte zálohu např. 100.000,- Kč. Než se vaše transakce dokončí, může uběhnout několik měsíců, tak proč ty peníze nechat ležet ladem na účtu? To si řeknou někteří manažeři kanceláří. Pokud realitní kancelář získá 20 kupců, má najednou na zálohách 2.000.000,- Kč, to představuje půjčku s nulovým úročením. A teď si představte, že mnoho realitních kanceláří nabízí i úschovy kupních cen. Při průměrně ceně nemovitosti 3 mil. Kč a deseti úschovách má realitní kancelář na účtu 30.000.000 Kč. To už je slušný bezúročný úvěr. Taková půjčka navíc může být neomezeně dlouhá, pokud je stálý přísun nových klientů. Přečtete si, jaký to může mít dopad na klienty a dodavatele.

Tímto způsobem mohou kanceláře velmi dlouhou dobu fungovat dokonce i s vysokou ztrátou. Mnoho neefektivně fungujících kanceláří díky zálohám a úschovám od klientů přežilo recesi. Kanceláře mohou financovat ambiciózní rozvojové projekty, investují do marketingu, budují pobočky, lákají realitní makléře na štědré benefity atd. Navenek vypadají jako prosperující společnosti. Pokud si myslíte, že úschovy od klientů jsou kontrolovány například ČNB nebo třeba asociací realitních kanceláří, velmi se mýlíte. Ego, ambice, chamtivost a finanční nedisciplinovanost manažerů, to je vše je časovaná bomba, která může jednou vybuchnout a mnoho klientů připravit o peníze. A může připravit klienty o ještě více peněz, než kauza advokáta Vlasáka, který připravil klienty Century 21 o 63 milionů (více info o kauze zde). 

To, že na vás realitní kancelář dělá dojem prosperující společnosti, může být jen pozlátko, které může být zaplaceno z vašich peněz, které už nikdy neuvidíte. Realitní kancelář si prověřte!!!

Jak si prověřit realitní kancelář?

Jak nebýt okraden realitní kanceláří?
Jednání o prodeji

To nejjednodušší, co by měl udělat každý klient, je podívat se do obchodního rejstříku na www.justice.cz, vyhledat si požadovanou společnost a u ní kliknout na „sbírka listin“. Všechny právnické osoby, realitní kanceláře nevyjímaje, mají povinnost zveřejňovat každý rok účetní závěrku, která ukazuje mimo jiné i výsledky hospodaření. I když se nevyznáte v účetních dokumentech, stačí se podívat na poslední řádek výkazu zisků a ztrát, kde se dozvíte, jak společnost hospodaří. Pokud uvidíte, že je realitní kancelář dlouhodobě ve vysoké ztrátě, můžete to být právě vy, kdo své peníze už nikdy neuvidí, až spadne klec. Seriózní společnosti účetní závěrku zveřejňují, i když jsou ve ztrátě. Velký pozor si dávejte na společnosti, které účetní závěrku dlouhodobě nezveřejňují. To, že tím porušují zákon o účetnictví, je ten nejmenší problém. Ten hlavní důvod je, že chtějí tajit pravdu o svém hospodaření. Klient, který i přesto u takové realitky skládá zálohu na nemovitost nebo dokonce celou kupní cenu, je nezodpovědný hazardér. Pokud taková společnost zkrachuje, o své peníze s největší pravděpodobností přijdete. Stejně tak i dodavatelé a makléři, kteří u takovýchto kanceláří pracují.

Nákup i prodej nemovitosti je významným životním rozhodnutím. Neriskujte ztrátu a realitní kancelář si prověřte!!!

Kanceláře RE/MAX mají povinnost všechny zálohy od klientů evidovat na zvláštním depozitním účtu a mají přísný zákaz tyto prostředky používat ke svému hospodaření. Kanceláře RE/MAX rovněž nesmí provádět úschovy kupních cen a k tomuto účelu doporučují klientům advokátní kanceláře, kteří splňují přísnější kritéria pro úschovy, než je na trhu běžné. Centrála RE/MAX na dodržování kritérií dohlíží. Naše kancelář rovněž publikuje účetní závěrky v souladu ze zákonem o účetnictví. Můžete se o tom přesvědčit. Firemní údaje naší společnosti najdete v zápatí stránky. 

Chcete také bezpečně prodat svou nemovitost?

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.

Petr Podlešák
Petr Podlešák

Článek připravil: Petr Podlešák, manažer kanceláře RE/MAX Alfa