Proč správně stanovit prodejní cenu od začátku prodeje

vesnice

Často si prodávající říkají: „Začnu nabízet na co nejvyšší ceně, a když to nepůjde, cenu snížím.“ To je ale dost riskantní strategie. Proč?

Doba čtení: 4 minuty

Když nemovitost oceníte příliš vysoko

Když nemovitost oceníte příliš vysoko, nestane se vůbec nic. Nikdo vám nevolá, nikdo nepíše. Tedy s výjimkou realitních makléřů, kteří vám budou chtít nabízet své realitní služby.

Někdy požadavek na příliš vysokou cenu vede k tomu, že nakonec prodáte za méně, než byste mohli.

To nejdůležitější však je, že tímto přístupem promeškáte cenné období, kdy s nemovitostí vstupujete na trh a máte tedy možnost oslovit ty, kteří dostávají upozornění o nově nabízených nemovitostech na prodej. Je-li cena příliš vysoká, skutečné kupce nezaujme. Chcete-li skutečně prodat, nezbude vám nic jiného, než cenu začít snižovat. U některých lidí začne mít vaše nemovitost punc ležáku, nedůvěryhodnosti.

Je to podobné, jako, kdybyste se ucházeli o práci a měli příliš vysoký požadavek na mzdu, který nikdo nebude ochoten akceptovat. Po 6 měsících hledání práce své mzdové požadavky snížíte. Nicméně, začnete mít v očích některých zaměstnavatelů punc člověka, který 6 měsíců nemůže najít práci. To je podezřelé. Začnou si klást otázky, proč nemůžete najít uplatnění? Jste problémový jedinec či neschopný člověk? To zhorší vaši pozici při hledání práce.

U prodeje nemovitostí je to podobné. Dejme tomu, že po půl roce snížíte cenu a najdete vážného kupce. Mnoho lidí, než nemovitost koupí, si začne zjišťovat informace o domě či o sousedských vztazích. Zazvoní na sousedy, aby se zeptali, kdo vedle nich bude bydlet, zkontaktují někoho ze společenství vlastníků, aby zjistili, jak se o dům stará, jaké opravy se plánují, jak je na tom finančně atd.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

A teď si představte, že někdo v tom domě řekne „Jó, vy chcete koupit byt ve 2. patře, ten co se už prodává půl roku?“ Mnoho kupců si v takové situaci začne klást otázku. Proč se ten byt tak dlouho prodává? Jak to, že se ještě neprodal? Není tam nějaký problém? Není moc drahý? Kupujících, kteří se moc neorientují na realitním trhu, a těch je většina, začnou o koupi pochybovat. A někdy se stává, že si koupi rozmyslí či začnou spekulovat.

Jakmile vaše nemovitost začne mít punc ležáku, prodej se komplikuje, trvá delší dobu, a ne vždy se ji podaří prodat tak dobře, jako kdybyste prodejní cenu stanovili správně hned na počátku. Nákup nemovitosti je provázen emocemi, je to pro řadu lidí životní rozhodnutí, často nejvyšší investice v jejich životě. A zhruba polovinu všech kupujících mohou zprávy o tom, že se nemovitost dlouho nabízí, od nákupu odradit. Toto ví každý zkušený realitní makléř.

Nemovitost, která se nacenila příliš vysoko, se prodává déle. A dlouho trvající prodej způsobuje únavu prodávajícího. Někdy pak stačí, když za prodávajícím přijde kupující, řekne si o vysokou slevu a prodávající mu ji odsouhlasí se slovy, že už chce mít prodej z krku.

Když nemovitost oceníte příliš nízko

Když nemovitost oceníte příliš nízko, poznáte tak, že se velmi rychle začnou ozývat zájemci o koupi.

Této chyby se dopouštějí lidé, kteří nesledují realitní trh nebo vycházejí z historických cen.

Někteří majitelé takto nemovitost prodají pod cenou, někteří však začnou spekulovat a následně žádat od zájemců více peněz. Někteří zájemci vám pak začnou nadávat za neseriózní jednání, protože nic takového jste předem neoznámili.

Dost často se v takových situacích stává, že se do toho prodávající začnou zamotávat, což je dost stresující. 

Můžete to vyřešit elegantně tak, že všem oznámíte, že prodej skončil, dáte si v prodávání pauzu a po nějaké době začnete nemovitost nabízet znovu a za vyšší cenu. Tím však zbytečně ztratíte čas, a to si ne každý může dovolit.

Z těchto důvodů je proto důležité zodpovědně stanovit prodejní cenu nemovitosti.

Nechcete při stanovení prodejní ceny dělat chyby?

Získejte odhad ceny nemovitosti

Odhad pro majitele je zdarma

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Googlu.

Upozornění: Rámcový odhad tržní ceny zdarma vám poskytne rámcový přehled, může však vykazovat nepřesnosti. Přesný odhad ceny je možné udělat po prohlídce nemovitosti, kdy zjistíme přesný stav a můžeme posoudit klady, zápory a potenciál vaší nemovitosti. Přesný odhad může být zpoplatněn podle složitosti. Více informací vám sdělí makléř. Ale i tak vám náš odhad ceny nemovitosti poskytne relevantní informace pro vaše rozhodování.