Prodej nemovitosti bez provize. Výhody, nevýhody

Realitní makléř

Jak funguje, když realitní makléři nabízí prodávajícím prodej nemovitosti bez provize. Výhody a nevýhody pro prodávajícího.

Doba čtení: 6 minut

Žádný realitní makléř neprodává nemovitosti bez provize. Rozdíl je pouze v tom, že někteří makléři si provizi účtují od prodávajících a někteří od kupujících.

Možná si řeknete, že pro vás bude výhodnější, když realitka provizi z prodeje vaší nemovitosti naúčtuje kupujícímu a vy tak ušetříte. Většinou to pro vás bude naopak méně výhodné.

Běžný obchodní vztah je, že když si někdo objedná nějakou službu, tak by za ní měl zaplatit. Pokud si něco objednáte a zaplatí to někdo jiný, měli byste vždy zbystřit.

Některé realitní kanceláře při propagaci svých služeb využívají slůvko „zdarma“ jako vábničku na klienty.

Jaké jsou výhody a nevýhody prodeje nemovitosti bez provize od realitní kanceláře?

Jak prodej nemovitosti bez provize funguje

Finančně provizi vždy nakonec zaplatí kupující. Ten zásadní rozdíl je obchodní. Ukážu vám to na příkladu.

Dejme tomu, že předpokládaná tržní cena nemovitosti je 5 mil. Kč. Tržní cenu neovlivňuje fakt, jestli si realitka účtuje provizi od kupujícího nebo od prodávajícího.

Makléř, který vám slibuje prodej bez provize, vám řekne něco jako „Vaši nemovitost prodám za 4,8 mil. Kč. realitní služby jsou pro vás zdarma, nemusíte nic platit.“ Následně bude všem prodávajícím klientům nabízet nemovitost za zmíněnou tržní cenu 5 mil. Kč. Rozdíl 200.000 Kč vykáže jako svoji provizi, kterou účetně naúčtuje kupujícímu. Tím to však nekončí, je to ještě zákeřnější.

Výhody pro prodávajícího

Neplatíte provizi

To je jediná výhoda. Pokud si však myslíte, že tím ušetříte peníze, mýlíte se. Většinou z prodeje získáte méně a často se to vůbec nedozvíte.

Nevýhody pro prodávajícího

Neznáte odměnu realitní kanceláře

Když se sejde více zájemců o koupi, mohou být někteří ochotni zaplatit vyšší cenu, než která je uveřejněna v inzerci. Navýšenou cenu si pak často taková realitní kancelář nechá pro sebe, vykáže ji jako odměnu od kupujícího a někdy se to prodávající ani nedozví.

Realitky pracující bez provize od prodávajícího takto získávají odměny i více než 10 % z ceny nemovitosti a často se to prodávající vůbec nedozví. Lákavý prodej bez provize se tak prodávajícímu pěkně prodraží.

V obrázku níže jsem zkopíroval recenzi na Googlu od klienta konkurenční realitní kanceláře, který využil prodej bez provize od prodávajícího. Podobný scénář se u prodávajících, kteří se nechají zlákat výhodnou nabídkou prodeje bez provize, odehrává často.

Google recenze prodej bez provize
Příklad recenze na Googlu od prodávajícího, který využil službu prodej bez provize.

Realitní kancelář hájí zájmy kupujícího

Znáte přísloví „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“? V realitní branži to funguje úplně stejně.

Realitní makléř, který je placen od kupujícího, musí pracovat pro něj. Pokud kupující bude chtít slevu, makléř začne vyvíjet tlak na prodávajícího, aby slevu poskytl.

Může snáze ovlivňovat přípravu kupní smlouvy ve prospěch kupujícího. Pak se může stát, že kupní smlouva umožní snadno získat dodatečnou slevu za vady, zadržování části peněz z prodeje v případě problémů atd.

Možná vám makléř bude tvrdit, že to tak není. Ale pokud by makléř nepracoval pro kupujícího, nemusel by být ochoten mu zaplatit celou odměnu. A od vás žádnou odměnu nemá, proto to nikdy neudělá.

Žádná možnost reklamace

Když se něco pokazí, nemůžete nic reklamovat. Právník udělá chybu ve smlouvě, makléř zapomene včas zajistit podklady či pozdě předá podklady bance a uzavření transakce se zpozdí či dokonce nedopadne vůbec.

Nemůžete v takových případech realitní služby reklamovat a žádat třeba slevu za špatně odvedenou práci makléře, kanceláře, právníka. Sleva z nulové odměny je stále nula. Nic neplatíte, makléř k vám tedy nemá žádné závazky. Jediné závazky má ke kupujícímu, který ho za jeho služby platí.

Horší postavení při zodpovědnosti za vady

Jako prodávající jste odpovědný za skryté vady na nemovitosti po dobu 5 let od prodeje. Napsal jsem o tom článek Odpovědnost prodávajícího za vady při prodeji nemovitosti.

V situaci, kdy realitní kancelář získává provizi od kupujícího, logicky musí více chránit zájmy kupujícího. Ten ji přece platí. Realitní makléř vás tak možná neupozorní na všechna rizika plynoucí z této zodpovědnosti a pravděpodobně neudělá maximum, aby vás ochránil před neoprávněnými nároky kupujících. Když po vás bude kupující chtít dodatečné slevy za vadná plnění, budete mít možná více starostí.

Pracujete se slabším makléřem

Většinou takto pracujou obchodně slabší makléři, kteří si neumí obhájit svou provizi před prodávajícím. A tak jim raději slíbí, že pro ně budou pracovat zdarma. Naúčtovat provizi kupujícímu je totiž obchodně mnohem snazší. Jak asi takový makléř bude schopen zastupovat vaše zájmy, když není schopen zastupovat ani sám sebe?

Ztrácíte kupce

Zbytečně ztrácíte kupce, kteří financují velkou část kupní ceny z hypotéky. Výsledkem je, že prodáváte déle a nemusíte prodat tak výhodně. Banky totiž neproplácí kupujícím provizi realitních kanceláří, pokud ta není součástí kupní ceny.

Realitka, která si účtuje provizi od kupujících, pak musí odmítat kupce, kteří si chtějí vzít vysokou hypotéku. Takových kupců je přitom stále hodně.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Domnělé výhody pro prodávajícího

Slib prodeje za maximální cenu

Říká se „slibem nezarmoutíš“. Slib prodeje za maximální cenu vylučuje už samotný fakt, že realitní kancelář pracuje pro kupujícího, který její služby platí.

Pokud by pro něho nepracovala, kupující by nemusel být ochoten zaplatit realitce provizi. A od vás žádnou provizi nemá.

Proto to makléř nikdy neudělá, jen vám to neřekne. Slib prodeje za maximální cenu je jen laciným reklamním trikem. Není možné ho dodržet.

S realitní kanceláří můžete prodat bez provize anebo za co nejvyšší cenu, nikdy ne obojí..

Prodej bez provize je nejvýhodnější pro realitku

Prodej „bez provize“ je pro realitní kancelář výhodný. Má vůči prodávajícím méně zodpovědnosti a může je vábit na magické slůvko „zdarma“. Snadněji tak nabírají nemovitosti od prodávajících, kteří se na realitním trhu nevyznají a nevidí širší souvislosti.

Prodej nemovitosti bez provize umožňuje realitním kancelářím vydělávat více peněz s menší námahou a s menší zodpovědností vůči prodávajícím.

Jak pracujeme v RE/MAX Alfa

Prodej nemovitosti bez provize je možná snadnější způsob získávání nemovitosti do nabídky realitní kanceláře, ale nám to nepřijde fér, a proto tento způsob práce odmítáme.

U nás přesně víte, kolik naše služby stojí.

Podaří-li se nám sehnat kupce, který bude ochoten zaplatit vyšší cenu než cenu inzerovanou, veškerý výnos z navýšení ceny patří vám. Navýšení dosahujeme běžně např. při pořádání aukcí nemovitostí.

Chcete-li s námi prodávat, pak sice zaplatíte provizi, ale náš makléř zastupuje pouze vás, hájí pouze vaše zájmy a snaží se pro vás získat co nejlepší podmínky. Držíme se zásady výhradní loajality.

Nelákáme prodávající na laciné, nereálné sliby, které nemůžeme splnit. 

Chcete prodat svou nemovitosti přes solidní realitní kancelář, která vás nebude vábit na laciné sliby, které nemůže dodržet?

Chci nabídnout svoji nemovitost na prodej

Ochráníme vás před nástrahami realitního trhu.

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.

Petr Podlešák
Autor článku: Petr Podlešák, manažer RE/MAX Alfa