Kdy zaplatíte za dluhy souseda v domě

Sousedé

Každý poctivý vlastník bytu dbá na to, aby měl všechny platby za bydlení vyrovnané. Existuje ovšem riziko, že zaplatíte za druhy svých sousedů. Na co si dát pozor?

Doba čtení: 6 minut

Závazky společenství vlastníků jednotek (SVJ)

Máte-li byt v domě, kde je minimálně 5 jednotek (bytů či nebytových prostor) vlastněných alespoň 4 různými osobami, musí tam ze zákona existovat společenství vlastníků jednotek (SVJ). SVJ je jakýsi „uměle vytvořený subjekt“ (právnická osoba), která má za úkol starat se o správu domu. V rámci své působnosti může SVJ samostatně jednat, přičemž běžně uzavírá smlouvy s dodavateli služeb pro dům (například na dodávku vody, elektřiny na osvětlení společných prostor, úklid domu atd.), může ale (se souhlasem vlastníků) sjednat i úvěr na rekonstrukci domu v řádech mnoha (desítek či stovek) milionů korun.

Finanční a jiné závazky ze smluv, které SVJ uzavřelo, musí být samozřejmě plněny. V praxi to nejčastěji funguje tak, že peníze na splátky jsou vybírány ve formě měsíčních poplatků od jednotlivých členů SVJ (vlastníků jednotek v domě) a poté je SVJ posílá věřitelům (dodavatelům služeb, bankám atd.) 

Co když soused neplatí závazky

SVJ tedy od svých členů vybírá pravidelné platby na dodávky služeb do domu, případné úvěry, ale i na rezervy do budoucna ve formě příspěvků do fondu oprav a dalších plateb.

Co s černou ovcí v domě?

Pokud jsou vlastníky bytů v domě jen slušní a solventní lidé, vše je v pořádku. Problém ale nastává v okamžiku, kdy se mezi členy SVJ objeví neplatič. Jestliže člen SVJ neplatí povinné poplatky, vzniká mu vůči SVJ dluh, jehož vymáhání může být složité.

V takovém případě je třeba řešit, jak s tímto dluhem naložit. Aby SVJ zůstalo dlužno svému dodavateli kvůli tomu, že nevybralo potřebnou částku od neplatícího vlastníka, není dobrý nápad. To by mohlo skončit i odpojením elektřiny či pokutou za pozdní platbu. V praxi to obvykle dopadne tak, že se ostatní vlastníci v domě složí na dlužnou částku, než aby riskovali tyto nepříjemné následky. Podle zákona navíc platí, že každý člen SVJ ručí za dluhy SVJ v poměru podle svého podílu na společných částech.

Vlastník jednotky v exekuci či insolvenci

Velký problém nastává, pokud se vlastník jednotky v domě ocitne v exekuci či insolvenci. Ročně soudy v České republice rozhodnou o cca 700 000 exekucích a 30 000 insolvenčních řízeních. Pravděpodobnost, že se tak vaše SVJ setká s podobným problémem, není malá.

Pojďme si říci, jak to probíhá a na co si dát v tomto případě pozor.

Pokud se vlastník bytu dostane do situace, kdy se chystá prodej bytu v exekuci a tento vlastník dluží peníze i SVJ, musí SVJ přihlásit svou pohledávku (tj. co mu vlastník dluží) do exekučního řízení. Pouze tak má SVJ šanci, že peníze od dlužníka dostane zpět z výtěžku prodeje bytu. Předpokladem zde ale je, že SVJ má již vůči dlužníkovi tzv. exekuční titul, tj. například pravomocný rozsudek.

V praxi se můžeme setkat i s dlužníkem v insolvenci, což zpravidla ukazuje na ještě závažnější finanční problémy než v případě exekuce. I v tomto případě je třeba rychle reagovat tak, aby SVJ stihlo podat přihlášku své pohledávky do insolvenčního řízení. Pokud se toto stihne, má SVJ od roku 2017 naštěstí posílenou pozici v tom, že na úhradu jeho pohledávky (tj. dluhu dlužníka) bude přednostně použito až 10 % výtěžku z prodeje bytu (po odečtení zákonných nákladů), což zpravidla postačuje na úhradu dluhu dlužníka vůči SVJ.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Řešení? Zodpovědné SVJ a ostražitost při koupi  

Aktivní vymáhání dluhů vedením SVJ

Jak uvádíme výše, vlastník jednotky v domě se může dostat do různých finančních problémů. Aby byli ochráněni vlastníci ostatních bytů v domě, je namístě velká ostražitost. To vyžaduje aktivní sledování dění v domě – tj. zda na některou z jednotek neprobíhá exekuce a zároveň, pokud vlastník něco SVJ dluží, neotálet s vymáháním těchto dluhů. Aby se nestal průšvih jako v případu níže.

Případ ze života

V bytovém domě v Libni se nacházelo 10 bytových jednotek v osobním vlastnictví 10 různých osob, přičemž v domě bylo založeno společenství vlastníků jednotek (SVJ) a funkci statutárního orgánu vykonával dvoučlenný výbor SVJ složený z pana Ondřeje a pana Michala. V domě panovaly velmi přátelské vztahy, vlastníci jednotlivých jednotek spolu dobře vycházeli a často se dokonce scházeli na sousedských oslavách.

Problém nastal v okamžiku, kdy se pan Zdeněk (vlastník jedné z bytových jednotek v domě) dostal do finančních potíží a nebyl tak schopen SVJ platit příspěvky na správu domu a pozemku. Pánům Ondřejovi a Michalovi bylo zoufalého souseda Zdeňka líto. Věděli, že si prochází v pracovním i osobním životě krizí a rozhodli se proto jeho dluh vůči SVJ prozatím ignorovat a posečkat, až se Zdeňkovi zase začne dařit. Tímto jejich chováním však došlo v běhu let k tomu, že SVJ nebylo schopno tyto dluhy vůči Zdeňkovi úspěšně soudně vymoci, neboť došlo k jejich promlčení. Zdeňkova situace se nelepšila, a jeho dluhy naopak narůstaly všemi směry.

Ačkoliv se Ondřej a Michal coby členové výboru SVJ ke Zdeňkovi zachovali po lidské stránce tolerantně a velkoryse, porušili tím své zákonné povinnosti a nevymáháním dluhu tak trochu nevědomky způsobili SVJ škodu ve výši 167 tisíc korun, kterou by měli správně uhradit „ze svého“.

Jak měli Ondřej s Michalem postupovat, aby se tomuto vyhnuli?

Když viděli, že Zdeněk opakovaně neplatí, měli jej nejprve klidně i neformálně, avšak písemnou formou (např. e-mailem) upozornit na závazky po splatnosti a stanovit dodatečnou lhůtu k uhrazení. Pokud by ani na toto Zdeněk nezareagoval, ideální by z jejich pozice bylo, aby Zdeňkovi zaslali jménem SVJ předžalobní výzvu. A pokud by ani na tuto výzvu Zdeněk nijak nereagoval, museli by se Ondřej s Michalem jménem SVJ obrátit na soud se žalobou na zaplacení dlužné částky, respektive s návrhem na vydání platebního rozkazu tak, aby dostáli svých zákonných povinností vůči SVJ (navzdory přátelství a pravděpodobnému poškození osobních vztahů se Zdeňkem).

Z uvedeného příkladu vidíme, že pro ochranu všech členů SVJ a jejich peněz je třeba mít ve vedení SVJ osoby, které sledují dění v domě a nebojí se zakročit vůči případným neplatičům.

Statutárním orgánem SVJ je nejčastěji výbor SVJ nebo předseda SVJ, tyto orgány jsou voleny vlastníky jednotek na shromáždění vlastníků. V praxi se bohužel mnohdy stává, že o funkci není zájem – prakticky se tak „čeká, kdo se obětuje“. Takto zvolení lidé, na které funkce „zbyde“, si přitom často neuvědomují úskalí a zodpovědnost s tím spojené. Jedná se o nevděčnou funkci, za jejíž výkon mnohdy náleží jen minimální odměna, za to je s tím spojena spousta práce a velká odpovědnost. Řešením zde může být „najmutí“ profesionálního externího předsedy SVJ, která má k jejímu výkonu potřebné kompetence i zkušenosti. Je však samozřejmě třeba počítat s tím, že si za to vlastníci bytů něco připlatí.

Měli jsme velké štěstí. Paní Dana Rambousková je profesionální jak si člověk může přát a navíc úžasný člověk. Je ochotná, příjemná, a dělá víc než je v jeji náplni práce. V našem případě nepracovala pro nás a i tak chtěla pro obě strany to nejlepší. Nabízela nám spoustu možností a vždy s úsměvem vyřešila vše. Jsme za ní moc vděční.
Se sestrami jsme prodávaly rodinný dům, prodej nám zajišťovala paní Marcela Ondrušová. Paní Ondrušová předčila naše očekávání, je to člověk na správném místě. Profesionální, vstřícná, flexibilní. Žádná překážka pro ní nebyla problém, zařizovala pro nás i chybějící revize i kolaudaci stavby. Služby paní Ondrušové doporučuji všem, já už reality s nikým jiným řešit nebudu. Soňa Koděrová
Paní Marcela Ondrušová je profesionál na správném místě. Obrátil jsem se na ni s prodejem pozemku, který se již téměř rok pokoušeli prodat jiní realitní makléři avšak neúspěšně. Paní Ondrušová vyřešila spor se sousedem ohledně společné hranice pozemků, zařídila nové vytyčení hranice pozemku a pak během krátké doby pozemek úspěšně prodala. Její služby a přístup naprosto předčily moje očekávání. Paní Ondrušovou rozhodně doporučuji.
Paní makléřka Hana Dörflerová byla velmi profesionální, milá a vstřícná. Oceňuji její lidský přístup a všem ji mohu doporučit.
S panem Ing. Karnoldem máme dvě zkušenosti (prodej bytu, pronájem bytu).Obě dopadly dobře.Pan inženýr byl velmi ochotný, vstřícný a vždy dobře připravený.Na dotazy e-mailem i SMS reaguje rychle a ochotně.V problematice realitního trhu se absolutně orientuje, jakýkoliv náš dotaz byl schopen srozumitelně odpovědět a popřípadě dovysvětlit.Pomohl nám i s problematikou nájemních smluv z pohledu pronajímatele, rychle nám byl schopen sehnat podklady a materiály, z kterých jsme mohli čerpat informace, takže nám ušetřil čas i energii.Pan inženýr je velmi slušný a solidní člověk, kterého rád doporučím.
Byla jsem velice spokojena se službou realitní makléřky PhDr. Kateřiny Melanové z realitní kanceláře Remax při hledání vhodného stavebního pozemku na území Prahy 12 a okolí. Její nabídka byla rychlá, odpovídající mým požadavkům a možnostem. Využila jsem jejích zkušeností při komunikaci s developerem, praktických rad ohledně koupi i způsobech financování. Markéta Hojná
Má osobní zkušenost s panem RNDr. Pleskačem je na více než "jen" pět hvězdiček. Řešil jsem velice složitý prodej bytu a jiní makléři se k celé věci stavěli skepticky a o celou záležitost nejevili zájem. Pan doktor se mi věnoval téměř po celý rok a provedl mě všemi úskalími ke zdárnému konci, i když výsledek nebyl zcela jistý.Ještě jednou Vám děkuji za profesionální a lidský přístup.
Velkou pochvalu dávám paní Rambouskové která vytvořila krásnou atmosféru v domě při prodeji. Pracovala s profesionálním s vysokým nasazením. Je velmi inteligentní, vstřícná a udrží dobrou atmosféru mezi prodávajícími a kupujícími. Pani Rambousková pre nás pracovala na 200%
S pani Sebikovou spolupracujeme nekolik let a nemenili bychom! Pani Sebikova je profesiolnalni, vstricna a ochotna vzdy poradit. Spolupraci s ni doporucejeme!
Pana Radka Karnolda jsme s manželem potkali v roce 2018 bez předchozích zkušeností s využitím jakýchkoliv realitních služeb. Hned při prvním setkání ve mne vzbudil pan Ing. Radek Karnold pocit důvěry a klidu. Vše se mnou v klidu probral a poskytl kompletní informace k prodeji nemovitosti. Po celou dobu nás o všem informoval a následně zajistil kompletní servis včetně potřebné dokumentace k prodeji a přepisu nemovitosti. Byli jsme opravdu velice spokojeni s jeho profesionálním a zároveň lidským přístupem. Po této milé zkušenosti jsme se na pana Ing. Radka Karnolda opět obrátili při nákupu nemovitosti, kde jsme šli již s jistotou, že proběhne vše pro nás v klidu a budou zajištěny opět služby na profesioánální úrovni. Nebylo tomu jinak a dále doporučuji služby pana Karnolda svým přátelům, známým a rodině, pokud poptávají kavlitního makléře.
Pana Radka Karnolda jsme s manželem potkali v roce 2018 bez předchozích zkušeností s využitím jakýchkoliv realitních služeb. Hned při prvním setkáním ve mne vzbudil pan Ing. Radek Karnold pocit důvěry a klidu. Vše se mnou v klidu probral a poskytl kompletní informace k prodeji nemovitosti. Po celou dobu nás o všem informoval a následně zajistil kompletní servis včetně potřebné dokumentace k prodeji a přepisu nemovitosti. Byli jsme opravdu velice spokojeni s jeho profesionálním a zároveň lidským přístupem. Po této milé zkušenosti jsme se na pana Ing. Radka Karnolda opět obrátili při nákupu nemovitosti, kde jsme šli již s jistotou, že proběhne vše por nás v klidu a budou zajištěny opět služby na profesioánální úrovni. Nebylo tomu jinak a dále doporučuji služby pana Karnolda svýžm přátelům, známým a rodině, pokud poptávají kavlitního makléře,
Profesionální a zároveň přátelský přístup.U Remaxu se o nás starala paní Ondrušová a paní Hilton a můžu jen doporučit. Práce je rozhodně baví. =)
A Google User
A Google User
Vysoce nadstandardní servis a poradenství. Paní Dana Rambousková absolutně předčila vše, co jsem od realitního makléře očekával (a to už jsem jich potkal dost). Velmi kvalitní a efektivní zajištění dokumentace, právní i technické stránky nemovitosti a veškerého servisu k absolutní spokojenosti nejen mé, ale i protistrany. Paní mne dokázala informovat o množství věcí, které by mne vůbec nenapadly řešit a zajistit vše potřebné, jak jsem zvolil. Nesmírně oceňuji nezištný a zejména osobní přístup, navíc bez ohledu na čas a volné dny. Obrovskou pomocí pro nás byla i podpora, konzultace a doporučení při výběru a koupi následné nemovitosti, kterou jsme si hledali sami u konkurence.
Chci ještě jednou poděkovat Paní Budské sděluji, že je profesionálka, při jednání prodeje řešila věci v náš prospěch. Často nás také doprovázela při prohlídkách bytu. Předávala informace rychle. S jejími službami jsme velmi spokojeni. Děkujme.
Prodej nemovitosti s panem Šoupalem z REMAX Alfa proběhl nad očekávání rychle a naprosto bez problémů. Oceňuji profesionální vystupování, podrobné informace o průběhu celé transakce, kvalitně připravené smluvní dokumenty a flexibilitu pana Šoupala. Ačkoli nám do prodeje zasáhla omezení související se stávající epidemií i některé osobní okolnosti na straně zúčastněných, s panem Šoupalem se podařilo na všem operativně domluvit a celou transakci jednotlivým změnám přizpůsobit. Pana Šoupala proto ráda doporučím všem, kteří si přeji prodat nemovitost spolehlivě, rychle a bez zbytečných starostí.
Dobrý den, chci poděkovat paní Gondekové za skvělou práci a profesionální přístup s prodejem. R. Novák
Spolupracovali jsme s panem inženýrem Karnoldem, který nám pomohl koupit byt. Jeho práce byla zcela obdivuhodná a bez jeho pomoci, podpory, trpělivosti a důslednosti by se nám to nepodařilo. Pozici měl nezáviděníhodnou, neboť byt prodával jiný makléř, který pracoval úplně jinak, než bychom si přáli. Jsme moc rádi, že pan Karnold stál celou dobu při nás a dovedl koupi do zdárného konce. Moc děkujeme!
Dík paní Jarce Vlčkové za rychlý a velmi profesionální přístup k vyřízení odhadu nemovitosti!
Prodávali jsme s Pavlem Dvořákem z Remax Alfa rodinný dům, který představoval v podstatě veškeré rodinné jmění. Důležitost transakce byla enormní, protože nám šlo o vše a tak jsem oslovila Pavla a Remax Alfa, protože jsem z osobního života věděla, že jsou to velmi spolehleví a za každé situace féroví lidé a o to nám šlo nejvíce. Vím, že Remax Alfa již tolikrát vyhrála kancelář roku díky svojí profesionalitě, že už je toto ocenění snad jen rutina 🙂 Proto ani co se týče profesionality jsem neměla pochyb.Formální stránka obchodu proběhla na 1 s * a 4x podtržená, tedy lepší to být nemohlo. Ve zkratce: Pavel prodal za cenu, kterou jsme chtěli (a nechtěli jsme málo) cca za 3týdny. Veškerý proces byl dokonale naplánován i zorganizován. Nejsilnější stránkou transakce byly Pavlovy obchodní dovednosti a umění vystupovat a komunikovat. Náš dům koupil jeden z nejvýznamnějších činitelů v republice a rozhodně jsme se nemuseli za Pavlovo jednání stydět, spíše naopak.Celý průběh transakce byl bezchybný. Pavel vložil maximální úsilí do toho, aby vše šlapalo jako hodinky.Je zde jen jedno úskalí, že proces byl opravdu velmi formální. Pokud si člověk tvoří rád vazby na obchodní partnery a má rád, když si s makléřem může dát kávu a prohodit pár slov - byť jednou dva krát za pět měsíců, tak tohle u Pavla bohužel nešlo. Bylo mi dáno najevo, že kromě nás má velké množství jiných transakcí a my jsme jen jedna z nich a tak jeho časové možnosti jsou omezené na ryzí obchod a ani závěrečná káva na rozloučenou po předání domu možná není.Kromě tohoto aspektu jsou zde ale samá pozitiva. Pavel také okamžitě reaguje na jakoukoliv výtku a okamžitě udělá více než maximum pro spokojenost svého klienta, takže celkový výsledek je super.Pokud vyhledáváte ryze formálního profesionála, tak Pavel je ten pravý. Prodá Vaši nemovitost rychle, za nejvyšší možnou cenu, formálně dokonale správně, reaguje okamžitě a je dostupný na telefonu i emailu od rána do noci 7dní v týdnu. Především, pokud se jedná o veškeré Vaše jmění či velmi drahou nemovitost, budete se samotným výsledkem spokojeni.
Využili jsme služeb pana Ing. Kamila Jelínka.Je to nejlepší makléř, se kterým jsme kdy spolupracovali. Doporučuji všude kudy chodím. Velmi profesionální a přesto milý přístup, kdy jsme viděli, že nejsme, jen obchodní položka, ale lidé, pro které pan Jelínek našel vždy pár milých slov nebo dokonce pár kousků ovoce pro děti. Prodej nemovitosti proběhl hladce i v naší náročnější situaci a časovém tlaku, kdy se koordinoval nákup a prodej více nemovitostí. Perfektní organizace, které není co vytknout. Kdyby se dalo dát sto hvězdiček, zaslouží si je všechny!
js_loader

Riziko nepodceňte ani při koupi nemovitosti

Plánujete-li koupit byt či nebytový prostor, vždy si nemovitost, jejího vlastníka i SVJ řádně prověřte. Můžete k tomu použít některý z balíčků právních služeb našich Realitních advokátů.

V rámci našich služeb je možné se domluvit na prověření hospodaření SVJ a jeho závazků zkušeným účetní poradcem. Ušetří vám to spoustu starostí a možná i peněz po koupi jednotky.

Realitní advokátka JUDr. Ilona Černochová

Autor článku: JUDr. Ilona Černochová, realitní advokátka
Tel: +420 606 301 369
www.realitniadvokati.cz