Výhrada vlastnického práva. Co to je?

Podpis kupní smlouvy s výhradou vlastnického práva

Představte si realitní obchod, kdy kupující nemá dost peněz na to, aby za byt, dům či pozemek okamžitě zaplatil 100 % kupní ceny. Přesto strany chtějí převod nemovitosti zrealizovat, byť prodávající pochopitelně potřebuje záruky, že jej kupující nepodvede a zbytek skutečně doplatí.

Přídatné spoluvlastnictví. Co to je a jak ovlivňuje realitní obchod?

chalupa

Chatová osada, průmyslový areál nebo developerský projekt nové čtvrti. Tam, ale i na dalších místech můžete narazít na tzv. přídatné spoluvlastnictví. V čem tento právní institut spočívá, jakou roli hraje při převodu nemovitosti nebo vzniku zástavního práva při vyřizování hypotéky, a kdo má na starost běžnou údržbu společné věci? To se dozvíte v dnešním článku.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí. Vše, co o něm potřebujete vědět

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Kupní smlouva nebo darovací smlouva k převodu bytu, domu či pozemku nestačí. Nabyvatel (obdarovaný, kupující) nabývá vlastnické právo nikoliv podpisem smlouvy, ale až po provedení zápisu vlastnického práva do tzv. veřejného seznamu.

Jak postupovat, když vás ohrožuje sousední stavba

demolice

Nebezpečných budov, které ohrožují své okolí, je v Česku bezpočet. Bohužel, je zde také mnoho nezodpovědných vlastníků, kteří neplní své povinnosti a nechají za sebe své problémy řešit jiné. Často jsou to obecní úřady, resp. místně příslušné stavební úřady, které musí rozhodnout o nutných zabezpečovacích pracích nebo odstranění stavby, avšak náklady zůstanou nakonec na bedrech obcí. A to přesto, že, jak konstatuje Listina základních práv a svobod, vlastnictví zavazuje.

Sankce za předčasné splacení hypotéky jsou stále neoprávněné

hypotéka

Pokud banka nechce přijít o klienta, musí se sazbou dolů i v době fixace. V dnešním článku se budeme věnovat tématu předčasného splacení hypotečního úvěru a sankcí, které z toho (ne)vyplývají.

Prohlášení vlastníka. Co to je a jaké výhody přináší?

Bytový dům

Vlastníte-li byt, kancelář nebo třeba podíl na velké garáži, patrně jste již slyšeli o tzv. prohlášení vlastníka. Víte, k čemu takový dokument slouží, jaká práva a povinnosti upravuje a v čem spočívá jeho důležitost pro úpravu právních vztahů v budově? Následující řádky vám pomohou se v problematice prohlášení vlastníka zorientovat.

Prodej či koupě nemovitosti bez přístupové cesty

přístupová cesta

Při koupi či prodeji nemovitosti jde o velké peníze. Vždy se proto přesvědčte, zda obchod není rizikový. Jedním z kostlivců může být chybějící přístupová cesta. Jaké problémy hrozí a jak je řešit?

Zásady bezpečné prohlídky v době koronaviru

prohlídka nemovitosti v době koronaviru

Bydlení je základní lidská potřeba. A tak nám lidé stále volají, protože hledají bydlení. Např. proto, že jednu nemovitost právě prodali a druhou potřebují koupit, aby neskončili na ulici. Nebo když lidem právě končí nájem a potřebují si najít jiný. Život v realitách kvůli koronaviru nekončí, poptávka po nemovitostech klesla, ale nezastavila se.