Rizika, když prodávající nepředá stavební dokumentaci k domu kupujícímu

Projektová dokumentace

Většina lidí neví, že při prodeji musí prodávající předat stavební dokumentaci kupujícímu, jinak se obě strany mohou dostat do nepříjemných problémů. Prodávající riskuje, že bude muset kupujícímu zaplatit slevu za vadné plnění, která může dosahovat desítek až stovek tisíc a kupující může mít problémy při následné rekonstrukci. Pojďme si říct, co se může stát.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí. Vše, co o něm potřebujete vědět

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Kupní smlouva nebo darovací smlouva k převodu bytu, domu či pozemku nestačí. Nabyvatel (obdarovaný, kupující) nabývá vlastnické právo nikoliv podpisem smlouvy, ale až po provedení zápisu vlastnického práva do tzv. veřejného seznamu.

Sankce za předčasné splacení hypotéky jsou stále neoprávněné

hypotéka

Pokud banka nechce přijít o klienta, musí se sazbou dolů i v době fixace. V dnešním článku se budeme věnovat tématu předčasného splacení hypotečního úvěru a sankcí, které z toho (ne)vyplývají.

Úschova kupní ceny za nemovitost u advokáta. Na co si dát pozor?

Advokátka

Vypořádávat kupní cenu při převodech nemovitostí „napřímo“ se nevyplácí. Takový postup představuje pro prodávajícího i kupujícího nekončící řadu rizik, která mohou vyústit ve ztrátu celoživotních úspor. Ačkoliv zákon tuto povinnost neukládá, využití bezpečné úschovy kupní ceny patří v praxi mezi základní stavební kameny každé úspěšné realitní transakce.

Jak snadno doložit příjmy pro získání hypotéky

Příjmy pro hypotéku

V dnešním článku vám ukážu několik možností, jak různé banky počítají příjem a jak rozdílně může příjem pro stejného klienta podle různých způsobů výpočtu vycházet. Jinými slovy, pokud vás jedna banka odmítne, jiná vás může být ochotna financovat, protože na zdroj a výši příjmu nazírá úplně jiným způsobem.

Odstoupení od kupní smlouvy na nemovitost. Jaké má kupující možnosti?

Bytový dům

Koupili jste „zajíce v pytli“ a z původních představ o bydlení snů se stala noční můra? Neztrácejte naději, prakticky každý závazek poskytuje oběma smluvním stranám prostředky, jak se proti druhé straně bránit a domoci se tak svých práv. Výjimkou nejsou ani kupní smlouvy na domy, byty, pozemky či jiné nemovitosti. I od těch lze za určitých okolností odstoupit – buď z důvodů stanovených zákonem nebo plynoucích z ujednání stran. Níže se podíváme, jaké možnosti má v tomto ohledu kupující i...

Prodej či koupě nemovitosti bez přístupové cesty

přístupová cesta

Při koupi či prodeji nemovitosti jde o velké peníze. Vždy se proto přesvědčte, zda obchod není rizikový. Jedním z kostlivců může být chybějící přístupová cesta. Jaké problémy hrozí a jak je řešit?

Zásady bezpečné prohlídky v době koronaviru

prohlídka nemovitosti v době koronaviru

Bydlení je základní lidská potřeba. A tak nám lidé stále volají, protože hledají bydlení. Např. proto, že jednu nemovitost právě prodali a druhou potřebují koupit, aby neskončili na ulici. Nebo když lidem právě končí nájem a potřebují si najít jiný. Život v realitách kvůli koronaviru nekončí, poptávka po nemovitostech klesla, ale nezastavila se.

Proč je koupě bytu jako svatba?

Stylový byt

Koupě bytu může být buď splněním krásného snu nebo noční můrou a otravným závazkem, ze kterého je těžké se vykroutit. Možná i vy právě teď vybíráte svůj nový domov. Víte, co všechno můžete při prohlídce zjistit a na co si máte dát pozor? Víte, že pokud položíte správný dotaz, můžete ušetřit desetitisíce korun? Přečtěte si, co nikdy nesmíte zapomenout včas prověřit a zjistit.

Změna trvalého pobytu: Co vás čeká a nemine?

Změna trvalého pobytu

S prodejem a nákupem nemovitosti často souvisí změna trvalého bydliště. Pokud se to bude týkat i vás, připravte si kalendář a propisku, čeká vás obíhání úřadů. Není to však tak strašné jako dříve, protože od roku 2012 se můžete spolehnout na základní registry. Díky nim už nemusíte obíhat všechny úřady a hlásit změnu na každém zvlášť. Většina úřadů si data, která potřebuje, díky registrům předává mezi sebou automaticky. Nicméně i tak není změna úplně bez práce. Kam tedy musíte zajít,...

Nebýt bohatý a koupit si byt začíná být skoro nemožné, ČNB opět zpřísňuje pravidla pro hypotéky

Rodina bez šance získat hypotéku

Životy mladých lidí na začátku kariéry, mladých rodin s jedním příjmem a svobodných jedinců se zase o něco ztíží. Tedy alespoň těm, kteří si plánovali pořídit vlastní bydlení. Česká národní banka totiž opět zpřísňuje podmínky pro schvalování hypoték. Od 1. října 2018 by celkové zadlužení žadatele o hypotéku nemělo přesáhnout 45 % jeho celkového čistého měsíčního příjmu a zároveň celkový dluh nesmí přesáhnout devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Do výše celkového dluhu se bude počítat nejen splátka žádané hypotéky, ale i...

Opravdu může větší výstavba snížit ceny bytů?

Bytová výstavba

Nestaví se, nestaví! Pokud se kdekoliv začtete do problematiky spojených s rostoucí cenou bytů, tak alespoň jedenkrát narazíte na tento argument. Rozumějme tím nejen Prahu, ale další oblasti, kde je zřetelný rostoucí trend poptávky spojený s ekonomickou migrací a populačním boomem např. Praha, Plzeň nebo Jihomoravský kraj.

Nemovitost jako forma důchodového zajištění

Nové byty

Věděli jste, že stát každoročně zaplatí na důchodech o 50 miliard více, než kolik vybere? Tahle matematika nemůže dlouhodobě fungovat. A pokud se něco nezmění, tak se to jednou sesype a nejvíce to odnesou ti, co už nemají tolik sil se bránit - důchodci.