Paneláky tvoří 45 procent trhu s byty

družstevní byty

Za posledních šest let se jejich cena zdvojnásobila. Trh s panelovými byty dlouhodobě patří ke klíčovým segmentům realitního trhu. V loňském roce se v České republice podle zápisů v Katastru nemovitostí prodalo 52 888 bytů, z toho 23 787 tvořily panelové byty, což se blíží téměř polovině všech prodaných bytů.

Jak postupovat, když vás ohrožuje sousední stavba

demolice

Nebezpečných budov, které ohrožují své okolí, je v Česku bezpočet. Bohužel, je zde také mnoho nezodpovědných vlastníků, kteří neplní své povinnosti a nechají za sebe své problémy řešit jiné. Často jsou to obecní úřady, resp. místně příslušné stavební úřady, které musí rozhodnout o nutných zabezpečovacích pracích nebo odstranění stavby, avšak náklady zůstanou nakonec na bedrech obcí. A to přesto, že, jak konstatuje Listina základních práv a svobod, vlastnictví zavazuje.

Sankce za předčasné splacení hypotéky jsou stále neoprávněné

hypotéka

Pokud banka nechce přijít o klienta, musí se sazbou dolů i v době fixace. V dnešním článku se budeme věnovat tématu předčasného splacení hypotečního úvěru a sankcí, které z toho (ne)vyplývají.

Ceny v Praze stále rostou, i když se postavilo hodně bytů

Graf - vydaná stavební povolení a dokončené byty

V roce 2016 a 2017 bylo dokončeno nejvíce nových bytů od konce recese a přesto Praha v těchto letech zažila nejvyšší růst cen nemovitostí ve své novodobé historii. Za růstem cen nestojí stagnace ve výstavbě bytů, ale právě vysoká poptávka, kterou ani rostoucí nabídka dokončených bytů z let 2012 - 2017 nedokázala uspokojit.

Opravdu může větší výstavba snížit ceny bytů?

Bytová výstavba

Nestaví se, nestaví! Pokud se kdekoliv začtete do problematiky spojených s rostoucí cenou bytů, tak alespoň jedenkrát narazíte na tento argument. Rozumějme tím nejen Prahu, ale další oblasti, kde je zřetelný rostoucí trend poptávky spojený s ekonomickou migrací a populačním boomem např. Praha, Plzeň nebo Jihomoravský kraj.

Buďte obezřetní! Poznejte novou neférovou praktiku některých RK a její největší rizika

Nefér praktika realitní kanceláře

Trh s nemovitostmi se neustále mění a vyvíjí a s ním i nabídka služeb realitních kanceláří a makléřů. Jenže občas se objeví novinka, na kterou byste si jako majitel či zájemce o koupi měli dát pozor. Protože cílí na všelicos, jen ne na co nejvýhodnější výsledek nebo klidný a rychlý průběh. A to je přesně případ postupu, který diktuje, jakou hypotéku si musí kupující sjednat. Jinak nekupuje.

Jak se budou vyvíjet ceny bytů v roce 2018?

Vývoj cen bytů 2010 - 2017

Již pátým rokem za sebou pokračuje růst cen bytů v ČR. A v Praze dokonce již šestým rokem, přičemž v posledních dvou letech dynamika růstu cen nabrala rychlé tempo. Co způsobilo tak rychlý růst cen bytů? Mnozí lidé se domnívají, že ceny nemovitostí již dosáhly svého maxima, nacházíme se v cenové bublině, ta splaskne a s ní dojde k poklesu cen nemovitostí. V některých oblastech v ČR k poklesu cen opravdu může dojít, ale osobně se domnívám, že v Praze...