Kouzlo osobních prohlídek: 8 tipů, jak ukázat rodinný dům

Obývací pokoj

První dojem je při prodeji rodinného domu důležitý stejně jako správně zvolená strategie. Když si zákazníka nezískáte na první dobrou, může vám utéct. Vy pak budete muset slevit ze svých požadavků, nejčastěji snížit cenu. Proto kromě vhodné prodejní strategie nepodceňujte prezentaci v inzerátu ani při osobních prohlídkách.

Doba čtení: 5 minut

Jak prezentovat rodinný dům a na co se připravit?

1. Vylepšete exteriér

Ještě před nafocením nemovitosti zútulněte exteriér a jeho blízké okolí:

  • Posekejte trávník.
  • Odstraňte ze zahrady věci, které zde nemají co dělat (odpady, stavební materiál, pytle…)
  • Udržujte čistou a průchodnou příjezdovou cestu.
  • Postarejte se o chodník. Žádné pohybující se dlaždice, plevel, špína a nevzhledné díry.
  • Odstraňte plísně, nečistoty a nevzhledné fleky.
  • Keře a stromy by neměly připomínat džungli ale upravenou zahradu.
  • Vyčistěte vchodové dveře.
  • Zútulněte okolí vchodu truhlíky a barevnými sezónními květinami.

Díky těmto drobným úkonům vytvoříte zase o kousek atraktivnější prostředí.

2. Ukažte návštěvníkům, že jsou vítáni

Jakmile vkročíte do místa, kde nejste vítáni, poznáte to. Máte nepříjemný úzkostný pocit a říkáte si, ať už jste venku. Stejně tak poznáte místo, kde čeká milé a příjemné přivítání. Nechte své zájemce zažít přesně tento pocit. Docílit toho můžete hned několika způsoby:

Dejte zájemcům tolik času, kolik potřebují

Čekat několik desítek minut na ukončení prohlídky není dvakrát příjemné, přesto na zájemce nijak netlačte a nespěchejte. Koupě domu či bytu je pro ně velké životní rozhodnutí. Větám typu “Nezbývá nám moc času” a “Za chvíli přijde další zájemce” se raději vyhněte.

Udržujte si odstup

Dovolte zájemcům si o nemovitosti v soukromí popovídat. Nestůjte za nimi a dejte jim vlastní prostor si vše v klidu projít. Pokud jim budete stát neustále za zády, budou nesví, nervózní a budou se snažit co nejdříve odejít. Ideálně přenechte prohlídky a kontakt se zájemci realitnímu makléři.

Nabídněte návleky nebo klienty nenuťte sundávat si obuv

Ukazovat dům není totéž co byt. Proto zájemcům nabídněte návleky nebo je nenuťte si sundávat obuv. Nabídka pantoflí nemusí být vždy vhodná, někteří lidé se totiž necítí dobře v pantoflích, které nosil někdo cizí. Jiná situace nastává, pokud se v domácnosti nachází koberce. V takovém případě zájemce na tuto situaci mile upozorněte a poproste je, zda by si nemohli obuv na chvíli odložit.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

3. Nezapomeňte na topení a klimatizaci

Domov je místo, kde se cítíte v bezpečí. Místo, které je příjemné a útulné nehledě na to, jaké počasí panuje venku. Ukažte zájemcům, že vaše nemovitost může být jejich novým domovem. 

Ještě před jejich příchodem nastavte topení či klimatizaci na komfortní teplotu. V zimních měsících zatopte, naopak v parných letních měsících zapněte klimatizaci. Návštěvníci se tak budou cítit příjemně a neuslyšíte otázky typu “Funguje vám topení?” Obzvláště v domech s vysokými stropy a ve střešních bytech je ukázka funkčnosti topení a klimatizace velké plus. Zájemci tak budou mít hned lepší představu, jak se v domácnosti žije. 

4. Vytvořte útulnou atmosféru

Ukažte všem, jak příjemně se dá v nabízeném domě žít. Už od začátku myslete na to, že zájemcům neukazujete jen další dům na prodej. Vy jim ukazujete jejich nový budoucí domov. Využijte proto předností domu a odhalte jim kouzlo vaší nemovitosti.

Zapalte oheň v krbu

Ať už je jaro, léto, podzim nebo zima, oheň v krbu vždy vytvoří romantickou atmosféru.

Zapněte fontány, jezírka a venkovní dekorace

Fontána a tekoucí voda jsou velmi uklidňující na pohled i zvuk. Pokud máte na zahradě takový poklad, zapněte jej ještě před příchodem návštěvníků.

Pusťte klidnou hudbu

Příjemnou atmosféru můžete vytvořit i pomocí klidné, relaxační hudby. Hlasitost udržujte v takové výši, aby se lidé mohli bez problému domluvit a zároveň aby byla hudba slyšitelná. 

Nechte rodinný dům zazářit

Ukažte ho v tom nejlepším světle a vyzdvihněte jeho největší přednosti. To, že má drobné nedostatky, vůbec nevadí. I tak může být pro některé zájemce perfektní.

5. Věnujte pozornost vůni

Říkáte si, že na zájemce zapůsobíte nejen klidnou hudbou ale i příjemnou vůni? Tak buďte opatrní. Vnímání vůní je u lidí velmi individuální. Někdo má citlivější nos, někomu zase nedělá dobře vanilka a jinému z výrazných parfémů slzí oči. Proto se vyhýbejte jakýmkoliv výraznějším vůním a svíčkám. Nejlepší přírodní aroma, které potěší všechny návštěvníky, je svěží čerstvý vzduch. Pokud venku nevládne smog, nepříjemný odér a hluk, otevřete okna a vyvětrejte. Skvělou atmosféru také vykouzlí vůně z kuchyně. Ale ty pravé, co vznikají při pečení nebo vaření. Proto se nebojte pohostit návštěvníky bábovkou, tyčinkami z listového těsta, výběrovou kávou nebo jinou voňavou dobrotou.

6. Rozsviťte byt do posledního kouta

Roztáhněte závěsy, žaluzie a rolety. Nechte do místnosti vstoupit denní světlo a když bude potřeba, všude rozsviťte. Zájemci si během prohlídky budou moci prohlédnout v klidu celou nemovitost a nebudou muset hledat vypínače a šuškat si, co se asi skrývá vzadu v té tmavé místnosti. Světlo navíc působí pozitivně, energicky a dokáže místnost i opticky zvětšit.

7. Nabídněte zájemcům občerstvení

Chcete, aby se cítili návštěvníci komfortně, chvíli se zdrželi nebo s nimi chcete jen navázat přátelský rozhovor? Nabídněte jim občerstvení. Stačí drobné slané pečivo a karafa čisté vody. Uvolníte tak atmosféru a zájemci budou vědět, že je o ně skvěle postaráno. 

Velmi rychlé, profesionální a příjemné jednání. Paní byla velice ochotná. Jsme velmi spokojeni mohu jen doporučit
Touto cestou bych chtěla poděkovat paní Dorině Šebíkové za velmi milý a profesionální přístup! Je vidět, že svou práci dělá ráda a klientům se věnuje na maximum. Prohlídka bytu proběhla skvěle, paní byla připravená, vždy ochotně zodpověděla všechny naše dotazy a byla ochotná nám vyjít maximálně vstříc. Na paní oceňuji především její optimismus, vstřícnost a profesionalitu! Rozhodně doporučuji!
Chtěla bych velice poděkovat realitnímu makléři panu Ing. Radku Karnoldovi za velice příjemný, distingovaný, zodpovědný, profesionální a lidský přístup při pořizování nemovitosti. Obdivuji jeho maximální nasazení, ochotu a vstřícnost při všech jednáních. Vřele doporučuji všem při volbě a výběru realitního makléře.KP
Vysoce nadstandardní servis a poradenství. Paní Dana Rambousková absolutně předčila vše, co jsem od realitního makléře očekával (a to už jsem jich potkal dost). Velmi kvalitní a efektivní zajištění dokumentace, právní i technické stránky nemovitosti a veškerého servisu k absolutní spokojenosti nejen mé, ale i protistrany. Paní mne dokázala informovat o množství věcí, které by mne vůbec nenapadly řešit a zajistit vše potřebné, jak jsem zvolil. Nesmírně oceňuji nezištný a zejména osobní přístup, navíc bez ohledu na čas a volné dny. Obrovskou pomocí pro nás byla i podpora, konzultace a doporučení při výběru a koupi následné nemovitosti, kterou jsme si hledali sami u konkurence.
Díky za profesionální zprostředkování našeho vysněného bydlení. Skvělý a velmi pohotový servis, právní podpora a pohodový, lidský přístup. Konkrétně děkujeme panu Švarcovi. Našli jsme si asi realiťáka nafurt. 😊
Hanka Dörflerová, makléřka REMAXu, je velmi vstřícná, spolehlivá a je profesionálka každým coulem. Během hledání pronájmu jsem cítila opravdový lidský zájem a snahu zajistit všem stranám nejlepší možné podmínky. Děkuju a v budoucnu se na Hanku opět budu obracet.
Koupil jsem a nyní převzal přes p.Rekla nemovitost, od prvního hovoru až po předání ve mně p.Rekl budil důvěru a serióznost, byl jsem absolutně spokojený s jeho jednáním profesionalitou a hlavně lidskou slušností. Myslím, že je ve svém oboru touto vlastností výjimečný! Určitě bych s ním znovu někdy rád spolupracoval při prodeji nebo nákupu...
Realitních makléřů se obecně bojím, ale tady mě velmi mile překvapili. Perfektní a rychlá komunikace. Při prodeji sice nastalo několik problémů s bankou kupujících, chvílí to vypadalo, že prodej spadne, což by mi způsobilo nemalé potíže, ale vše nakonec vyřešili k mé maximální spokojenosti. Jediné, co mohu vytknout, že se zasekl převod plynoměru, ale to vlastně nevím, jestli to byla chyba pracovníků realitky nebo plynárem.
Dobrý den.Chtěl bych tímto velmi poděkovat paní Dorině Šebíkové, za skvěle odvedenou práci a maximální profesionalitu se 100% servisem. S paní Šebíkovou jsem řešil prodej již druhé nemovitosti a opět maximální spokojenost. Prezentace, Rychlost, Cena za kterou se byt prodal a vyřízení všech náležitostí souvisejících s prodejem na nejvyšší úrovni. Mohu každému s čistým svědomím jen doporučit... 👌Pokud bych v budoucnu měl opět řešit prodej nemovitosti... Určitě znovu s paní Šebíkovou.Ještě jednou moc děkuji.
Uživatel Googlu
Uživatel Googlu
Služby pana inženýra Jelínka dalece předčily jakékoliv očekávání. Jeho reakce/odpovědi byly téměř okamžité, vyřízené s ochotou, dodané dokumenty a informace byly úplné a pravdivé. Navíc i po lidské stránce se jedná o sympatického a vstřícného profesionála. V budoucnu se na něj vždy ráda znovu obrátím, pokud se naskytne příležitost. Vřele doporučuji!
Má osobní zkušenost s panem RNDr. Pleskačem je na více než "jen" pět hvězdiček. Řešil jsem velice složitý prodej bytu a jiní makléři se k celé věci stavěli skepticky a o celou záležitost nejevili zájem. Pan doktor se mi věnoval téměř po celý rok a provedl mě všemi úskalími ke zdárnému konci, i když výsledek nebyl zcela jistý.Ještě jednou Vám děkuji za profesionální a lidský přístup.
Mám výbornou zkušenost s makéřkou Dorinou Šebíkovou. Prodávala byt mého táty, postarala se o kompletní vyzklizení bytu, ve kterém žili 30 let jeho rodiče, byt připravila k prodeji a během krátké chvíle našla na byt kupce. Táta s prodejem neměl žádné starosti, paní Šebíková se o vše postarala, skvěle komunikovala a byla také velmi empatická. Pokud budu v budoucnu řešit cokoliv s realitami, budu se na paní Šebíkovou s radostí obracet. Její služby opravdu doporučuji.
Byli jsme velmi spokojeni se všemi službami, které nám při pronájmu bytu poskytla paní Jana Gondeková z RE/MAX Alfa. Vybrala nám vhodné nájemce a při předání bytu zajistila sama převod el.energií i plynu,zaznamenala všechny stavy měřidel apod. Všechny starostí vyřešila za nás. Mohu jí komukoliv doporučit. Spolupráce s ní byla jedním slovem úžasná, o nic jsme se nestarali,všechno udělala za nás. Pokud budeme někdy potřebovat realitní služby,určitě se obrátíme zase na ní. Děkujeme za vstřícnost a profesionální pomoc.
Paní makléřka Hana Dörflerová byla velmi profesionální, milá a vstřícná. Oceňuji její lidský přístup a všem ji mohu doporučit.
S pani Sebikovou spolupracujeme nekolik let a nemenili bychom! Pani Sebikova je profesiolnalni, vstricna a ochotna vzdy poradit. Spolupraci s ni doporucejeme!
Dobrý den.Tímto bych chtěl poděkovat panu Ing. Radku Karnoldovi za skvěle odvedenou práci, při prodeji naší nemovitosti. Je spolehlivý, ochotný, přizpůsobivý. Všem jeho služby doporučuji.Děkuji, Karel Stieber
Maklere REMAX Alfa, se kterymi mam moznost dlouhodobe spolupracovat, povazuji za velke profesionaly v oboru. Vedle toho bych vyzdvihl velkou serioznost poskytovanych sluzeb jak ze strany jednotlivych makleru, tak ze strany vedeni kancelare, coz bohuzel neni stale na trhu s nemovitosmi samozrejmosti. I z tohoto duvodu nas vzajemna spoluprace velmi tesi.
Hezký den, využil jsem Vašich služeb prostřednictvím Vašeho makléře Ing. Karnolda. Spolupráce s Ing. Karnoldem byla procházka růžovým sadem. Jeho znalosti, invence, vlídnost s spolehlivost mne ohromily. Díky lidem jako je Ing. Karnold musí být Remax ČR ve svém oboru nejlepší. Všem potenciálním klientům vřele doporučuji. Moc děkuji Ondřej Daczický, Praha 5
Paní Lenka Formanová pro mne zrealizovala několik odhadů a prodej družstevního podílu v bytovém družstvu. Jednání paní Formanové bylo vždy naprosto profesionální. S jejím přístupem jsem byl velice spokojen a mohu ji vřele doporučit. Luboš Bien
Po té, co jsem se odstěhoval z ČR jsem prodával jsem rodinný dům u Prahy. Z výběru makléře jsem měl obavy, protože celou transakci bylo třeba uskutečnit na dálku. Paní Eva a paní Veronika se úkolu zhostily naprosto profesionálně a pro prodej nechaly vyhotovit naprosto fenomenální prezentaci. Mám možnost porovnat jejich práci s prací realitních makléřů ve Velké Británii a musím konstatovat, že se Britští makléři mají ještě co učit. Pečlivost s představením nemovitosti potenciálním kupcům i zastupování prodejce při prodejní transakci byla příkladná a jejich odměna naprosto zasloužená. Obě dámy mohu jen doporučit.
js_loader

8. Zapracujte na zpětné vazbě

Nezapomeňte získat zpětnou vazbu. Jedná se o velmi důležitou věc v celém prodeji. Jen tak budete vědět, na čem více zapracovat a jak si dál počínat. Musíte zjistit a zaznamenat, jak byli zájemci spokojeni, zda se jim dům líbit/nelíbil a co by případně zlepšili.

Pokud se o nic z toho nechcete starat, svěřte prodej do rukou našim realitním makléřům. O všechno se postarají. Vybrat si svého makléře můžete v sekci Realitní makléři.

Jako prodejce a majitel nemovitosti se ujistěte, že spolupracujete se spolehlivým realitním makléřem. Profesionální makléř vám je schopen připravit vhodnou prodejní a marketingovou strategii na míru, předá vám zpětnou vazbu z osobních prohlídek a pomůže vám najít toho nejlepšího kupce.

Chcete úspěšně a bezpečně prodat svou nemovitost?

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.