Cena zvláštní obliby. Jaký význam má při prodeji nemovitosti

útulný domov

Pokud chcete prodat nemovitost za maximální cenu, je dobré vědět, co je cena zvláštní obliby a jak s ní při prodeji pracovat.

Doba čtení: 3 minuty

Jedním z faktorů, které dobrý realitní makléř musí brát v potaz při prodeji nemovitosti, je „cena zvláštní obliby“.

Co je cena zvláštní obliby

Cena zvláštní obliby je mimořádná cena věci, k níž má konkrétní osoba citový vztah nebo je pro ni velmi důležitá. Kupující jsou ochotni za věc, ke které mají větší vztah, zaplatit vyšší cenu než ostatní kupující. Na realitním trhu se to projevuje typicky bližším vztahem ke konkrétní lokalitě nebo konkrétnímu domu. Lidé jsou pak ochotni za takovou nemovitost zaplatit vyšší cenu než kupující, u nichž zvláštní obliba nehraje roli.

Kdy se setkáte s cenou zvláštní obliby

Při prodeji nemovitostí se s cenou zvláštní obliby setkáváme nejčastěji v následujících případech.

  • Rodiče chtějí koupit byt svým dětem, aby je měli poblíž, až jednou vyrostou, a mohli jim pomáhat s výchovou jejich dětí.
  • Dospělí potomci chtějí koupit byt svým rodičům, aby je měli poblíž a mohli se o ně ve stáří postarat.
  • Mladí lidé bydlí v pronájmu v místě, k němuž získají vztah a chtěli by se v něm trvale usadit a pořídit zde byt.
  • Člověk investor žije v místě, které má rád, a protože se mu finančně daří, rád by v nejbližším okolí koupil byl na investici. Preferuje nejbližší okolí právě proto, aby se mohl o svoji investici snadno starat a dohlédnout na nájemníky.
  • Někteří lidé by se rádi nastěhovali zpátky do místa, kde v mládí vyrůstali, protože mají na toto místo krásné vzpomínky z dětství.
  • Někteří lidé by se rádi nastěhovali do místa, kde mají nejlepší přátele a chtěli by být poblíž.

V těchto případech jsou lidé ochotni zaplatit za nemovitost vyšší tržní cenu než ostatní, protože mají ke konkrétnímu místu nebo bytovému domu citový vztah.

Při prodeji nemovitostí v aukcích máme případy, kdy jsou lidé ochotni zaplatit o stovky tisíc vyšší cenu než ostatní zájemci. Aukce nemovitostí je jedním z nejlepších způsobů, kdy se s cenou zvláštní obliby setkáváme.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Jak cenu zvláštní obliby použít při prodeji nemovitosti

Jak oslovit zájemce, kteří jsou ochotni zohlednit cenu zvláštní obliby při nákupu nemovitosti?

Někteří lidé často vůbec nemovitosti ke koupi aktivně nehledají. Nebo hledají, ale velmi vlažně. Občas se podívají na internet, co se nabízí a tím jejich hledání končí.

Lidé, kteří jsou ochotni zaplatit cenu zvláštní obliby, již často v okolí nabízené nemovitosti bydlí v pronájmu či u rodičů, nebo zde dospělé děti chtějí koupit byt svým rodičům atd.

A proto nejlepší způsob, jak případné kupce oslovit, je oslovit lidi ze sousedství např. formou letáků nebo plachty na domě či bytě.

Pozvánka na den otevřených dveří je nenásilnou formou, jak tyto lidi oslovit.

Často právě přímé oslovení lidí ze sousedství, organizace dne otevřených dveří a uspořádání realitní aukce dokáže zájemce o koupi přesvědčit k nákupní akci.

Někteří si řeknou „kdy se zas bude prodávat podobný byt v sousedství?“ A kupci, pro něž má nemovitost cenu zvláštní obliby, jsou často ochotni nabídnout vyšší cenu.

Prodejte s námi s jistotou a získejte nejvyšší cenu při prodeji své nemovitosti.

Mám zájem o nezávaznou konzultaci

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.

Petr Podlešák
Autor článku: Petr Podlešák, manažer RE/MAX Alfa