Nespolupracuje váš makléř při prodeji nemovitosti s ostatními makléři? Dejte mu padáka!

Máte padáka

Takový makléř vás svým postojem poškozuje. Makléři, kteří na prodeji nemovitosti spolupracují, často prodávají za vyšší ceny a přitom rychleji. Není vůbec žádnou výjimkou, že dosahují o 5 i 10 % vyšší prodejní ceny a prodej se zkracuje někdy i na polovinu. Makléři, kteří odmítají spolupracovat s ostatními, jsou srovnatelných či lepších výsledků schopných dosáhnout velmi zřídka a majitelé, kteří si prodávají nemovitost sami, skoro nikdy.

Doba čtení: 4 minuty

Jak prodej nemovitosti při spolupráci makléřů funguje?

Realitní makléř, který vaši nemovitost nabízí, ji rovněž nabídne ke spolupráci ostatním makléřům (např. prostřednictvím MLS systémů, profesních skupin na sociálních sítích např. www.facebook.com/groups/makleri atd.) a za přivedeného kupce jim nabízí část ze své provize. Běžně se nabízí 20 až 50 % z celkově sjednané provize. Další realitní makléři tak mají velkou motivaci na prodeji nemovitosti spolupracovat a přivádět kupující klienty. Vaše nemovitost se díky spolupráci dostane k výrazně většímu počtu zájemců o koupi. Tento efekt je naprosto nereálné nahradit jinými prodejními kanály. Teoreticky to sice možné je, ale s investicemi do marketingu, které nedávají ekonomický smysl. 

Důvodů, proč je spolupráce tak významným prodejním kanálem, je několik. Zde je několik příkladů. Mnoho lidí, když hledá nemovitost ke koupi, není denně přišpendleno k realitní inzerci. Pokud je jejich bytová situace vysloveně nepálí, hledají občas podle nálady, času a mezi vyhledáváním mají někdy i několikaměsíční pauzy. Vaše nemovitost jim tak může snadno uniknout. A možná jsou to právě kupci, kteří by zrovna byli schopni nabídnout za vaši nemovitost nejvyšší možnou cenu. Na realitním trhu jsou makléři, kteří se orientují na zahraniční klientelu a české nemovitosti v zahraničí také inzerují. Zapojit i tyto makléře do prodeje domu, bytu nebo jiné nemovitosti může být opravdu výhodné. Dobří, proaktivní a na spolupráci orientovaní makléři vaši nemovitost nabídnou i několika tisícům dalších spolupracujících makléřů.

Spolupráce je nyní naším druhým nejvýznamnějším prodejním kanálem a její význam je rok od roku větší. Za rok 2015 jsme díky spolupráci prodali cca 1/3 všech nemovitostí. To je ohromná prodejní síla. Např. v Kanadě se díky spolupráci realitních makléřů prodá přes 90 % všech nemovitostí. A proto jsem přesvědčen, že význam spolupráce bude i v ČR růst. Mimochodem právě v Kanadě je spolupráce povinná pro všechny realitní makléře a makléř, který by ji odmítl, přijde o realitní licenci a to znamená odchod z trhu. V Česku naopak nadpoloviční většina makléřů, troufám si dokonce tvrdit, že dvě třetiny, spolupracovat odmítá.

Chcete riskovat prodej s realitním makléřem, který spolupráci odmítá?

Pokud ano, může vás to stát i statisíce korun, o které přijdete tím, že vaši nemovitost prodáte za nižší cenu.

Proč tolik makléřů nespolupracuje, když je to pro jejich prodávající klienty tak výhodné?

Má to dva důvody: 

1. Lakota

Nejčastějším důvodem je lakota. Makléř se nechce dělit o svoji provizi. Jeho zájmy jsou pro něj důležitější, než zájmy klientů, které zastupuje. Klidně odmítne klienty jiných makléřů, jen aby se nemusel dělit o provizi a věří, že si nemovitost časem prodá sám. A to je jedním z hlavních důvodů, proč prodávající prodávají delší dobu a častěji získají nižší cenu než by mohli. Občas si říkám. „Ví o tom majitel, že je tu potenciální kupec, ale jeho makléř ho zatají, jen aby se nemusel dělit o provizi?“ Takové jednání považuji za dost nemorální. Být na místě prodávajícího, okamžitě dám takovému „makléři“ padáka. 

2. Nekompetence

Nekompetence je častým jevem jak u začínajících tak i „zkušených“ makléřů, malých i velkých kanceláří. Makléři si při své nekompetenci vůbec neuvědomují, že svým jednáním poškozují zájmy svých klientů. A bohužel nekompetence na realitním trhu převažuje.

Pokud váš realitní makléř nespolupracuje, dejte mu padáka.

Stačí, když uděláte jednoduchý test. Pověřte svého partnera či partnerku, ať zavolá makléři a přestaví se jako realitní makléř, který má zájemce o prohlídku nemovitosti z jeho nabídky. Pokud sdělí, že o spolupráci nemá zájem, nespolupracujte s ním. Někdy makléř neodmítne spolupráci přímo, ale začne se vymlouvat, že už jedná s vážným zájemcem, prodávající je v zahraničí atd. a proto není možné uskutečnit prohlídku. Tuto výmluvu prokouknete velmi snadno. Stačí, když po chvilce zavoláte makléři sami a tentokrát ho požádáte o prohlídku jako přímý zájemce. Pokud s vámi bude ochoten sjednat prohlídku, znamená to, že odmítá spolupracovat a pravděpodobně nebude spolupracovat ani na prodeji vaší nemovitosti. Takový makléř bude hájit víc své zájmy než ty vaše. A z toho plyne jediné. Nespolupracujte s ním. Pokud jste již začali, dejte mu výpověď. 

Prodejem nemovitosti pověřte pouze realitního makléře, který aktivně spolupracuje s ostatními.

Naši makléři v RE/MAX Alfa spolupracují se všemi realitními makléři, kteří o to projeví zájem. Jak jsem již zmínil, spolupráce je jedním z důležitých bodů našeho plánu prodeje nemovitosti. Bod, který má velký vliv na to, že jsme tak úspěšní při prodeji nemovitostí. Makléři, kteří nespolupracují, nemají v našem týmu místo. 

Kontaktujte nás prostřednictvím následujícího formuláře nebo přímo některého z našich realitních makléřů.

Chci vědět, co můžete udělat pro prodej mé nemovitosti

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.

Petr Podlešák
Petr Podlešák

Článek připravil: Petr Podlešák, manažer kanceláře RE/MAX Alfa