Jak se budou vyvíjet ceny bytů v roce 2018?

Vývoj cen bytů 2010 - 2017

Již pátým rokem za sebou pokračuje růst cen bytů v ČR. A v Praze dokonce již šestým rokem, přičemž v posledních dvou letech dynamika růstu cen nabrala rychlé tempo. Co způsobilo tak rychlý růst cen bytů? Mnozí lidé se domnívají, že ceny nemovitostí již dosáhly svého maxima, nacházíme se v cenové bublině, ta splaskne a s ní dojde k poklesu cen nemovitostí. V některých oblastech v ČR k poklesu cen opravdu může dojít, ale osobně se domnívám, že v Praze budou ceny bytů růst i v letošním roce, i když ne již takovým tempem jako v předchozích dvou letech. Jak se tedy budou vyvíjet ceny bytů v Praze v roce 2018 a co na ně má vliv?

Doba čtení: 1 minuta

Vše nasvědčuje tomu, že ceny bytů v Praze by i v letošním roce měly růst, i když ne tak významně, jako v minulém roce. Osobně se domnívám, že ceny v průměru porostou v rozmezí mezi nula až 10 %. Zejména u bytů v panelových domech již pro letošek nevidím příliš velký prostor pro růst, v nich budou ceny spíše stagnovat, ale porostou dál ceny nemovitostí v kvalitních domech, v novostavbách a v dobrých lokalitách, kde růst cen může dosahovat i 10 %. To vše za předpokladu, že faktory ovlivňující ceny bytů nevnesou do vývoje žádné zmatky.

Co má vliv na ceny bytů?

Abychom byli schopni předpovědět vývoj cen bytů, musíme být schopni identifikovat faktory, které mají na vývoj cen vliv. Pokud vás zajímají, přečtěte si článek Jaké vnější faktory ovlivňují ceny nemovitostí.

Autor článku: Petr Podlešák, manažer RE/MAX Alfa

Zvažujete prodej nemovitosti?

Začněte tím, že od nás zjistíte její tržní cenu. Odhad tržní ceny je pro majitele zdarma.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Googlu.