Tržní cena nemovitosti není jen jedna. Jsou jich tisíce

činžovní dům

Majitelé si často myslí, že tržní cena jejich nemovitostí je jen jedna. To je velký omyl. Rozpětí může být obrovské.

Doba čtení: 6 minut

Jedna a tatáž nemovitost se může prodat např. za 5 mil. Kč, za 5,5 mil. Kč, ale dokonce i za 6 milionů korun. Pro laika je to těžko pochopitelné.

Nejčastěji to prodávající poznají, když prodáváme jejich nemovitost formou soutěže o nejvyšší nabídku, tzn. realitní aukce. Při vyhodnocení jsou často překvapeni, jak velký je cenový rozdíl mezi došlými nabídkami ke koupi. Běžně jsou to statisíce. Podobné rozdíly v dosažené ceně jsou i při klasickém prodeji.

To, za kolik se nemovitost prodá, záleží na třech faktorech.

1. Kvalita propagace nemovitosti

a) Kvalitní prezentace

Základem úspěšného prodeje je kvalitní prezentace, která nemovitost prezentuje v tom nejlepším světle. Prodáváte hezký byt? Bez kvalitní prezentace je možné, že ho lidé přehlédnou. Základem jsou profesionální fotky, někdy i video, či v dnešní COVIDové době virtuální prohlídky. Pro úspěšný prodej je výhodné ukázat lidem potenciál nemovitosti, který třeba není na první pohled zřejmý.

Nedávno mi moje kolegyně řekla, že prodala za necelý týden byt, který se majitelé na vlastní pěst snažili prodat přes půl roku. Prodala ho díky stejnému realitnímu portálu, na kterém předtím inzerovali majitelé sami. Kuriózní na tom bylo, že kupující se makléřce svěřili, že byt hledali přes tři měsíce a na tento konkrétní portál se často dívali. Pravděpodobně tedy viděli i původní inzerát majitelů, ale nikdy jim nezavolali. Nebylo divu. Na fotkách byl neuspořádaný nábytek, místnosti přeplněné věcmi, a to vše zvěčněné na amatérských špatně exponovaných fotografiích. Makléřka nechala byt uklidit, přeuspořádala nábytek a nechala udělat profesionální fotodokumentaci. Na fotografiích vyzdvihla potenciál bytu, pracovala s pozitivními emocemi a jinak formulovala popis bytu. Výsledek se projevil rychle.

Stavy některých nemovitostí jsou však natolik špatné, že musíme pracovat i s vizualizacemi, abychom kupujícím ukázali potenciál takových nemovitosti. Zdaleka ne každý má dar vizuální představivosti.

Velmi kvalitní služby, Vždy rychlá reakce. Maximální spokojenost- vyjádřená i ve videohodnocení na stránkách makléře i na Youtube.
Musím se podělit o mimořádně pozitivní zkušenost s paní makléřkou Dominikou Šebelíkovou. Využil jsem možnost srovnávacího odhadu nemovitosti, kromě profesionálního vystupování, rychlosti a transparentnosti jednání musím ocenit velmi příjemný lidský přístup. Díky Dominiko.
Profesionální přístup makléře, pana Vlastimila Bareše při zpracování odhadů nemovitostí pro dědické řízení.Vstřícnost, lidskost, rychlost vyřízení mého požadavku.Jsem velmi spokojená, vřele doporučuji
I když hodnotím ze strany kupujícího, nemohu si vynachválit služby paní Doriny Šebíkové. Profesionální přístup během samotné koupě a následný servis po předání nemovitosti – vše na jedničku. Nezbývá než doporučit 🙂
Hezký den, využil jsem Vašich služeb prostřednictvím Vašeho makléře Ing. Karnolda. Spolupráce s Ing. Karnoldem byla procházka růžovým sadem. Jeho znalosti, invence, vlídnost s spolehlivost mne ohromily. Díky lidem jako je Ing. Karnold musí být Remax ČR ve svém oboru nejlepší. Všem potenciálním klientům vřele doporučuji. Moc děkuji Ondřej Daczický, Praha 5
Děkuji Alexandře Kurbanové za rychlý odhad ceny bytu.
B.Podlipská
Rád bych skutečně upřímně poděkoval panu Radku Karnoldovi za spolupráci při prodeji svého bytu. Je profesionálem na svém místě, kromě odborných znalostí velmi oceňuji i jeho vstřícný přístup. Při své práci myslí na každý detail a dělá vše pro to, aby se nemovitost prodala co nejlépe. Jeho snahou je prodat nemovitost za ještě vyšší cenu, než prodávající požaduje, a daří se mu to! Služby pana Karnolda mohu stoprocentně doporučit.
Děkuji moc paní Šebíkové za příkladnou spolupráci a profesionální přístup při prodeji bytu! Její milé vystupování a perfektní příprava celou obchodní transakci zpříjemnila k všestranné spokojenosti. Díky! Lucie.
Sluzby pani Gondekove mohu vsem plne doporucit - vstricnost, rychlost, profesionalita, vse 5 hvezdicek.Pomohla nam pronajmout byt - velmi rychle zajistila potencialni zajemce a zajistila veskery servis kolem - k tomu absolutni transparence a vstricnost. Doporucuji!
S realitkou Remax Alfa mám zkušenosti přes jejich makléřku Janu Gondekovou, a je to zkušenost jednoznačně pozitivní. V Praze jsem se stěhoval již pětkrát a mám zkušenosti s mnoha makléři. S paní Gondekovou se mi jednalo doposud nejlépe. Veškeré prohlídky i asistance s podepisováním smluv probíhaly v přátelské atmosféře, paní makléřka jednala vždy naprosto upřímě a na rovinu. Pokud budu někdy v budoucnu hledat bydlení, vím, na koho se obrátím nejdříve.
Hodnocení makléře REMAX Alfa - pí. Jana GondekováNa makléřku pí. Gondekovou jsem se obrátila na základě výborných osobních zkušeností z předchozího prodeje nemovitosti.Nyní jsem prodávala rodinný dům v Lysé nad Labem.Smlouvu s makléřkou jsem uzavřela 23. 11. 2020 a nemovitost byla novému majiteli předána 30. 4. 2021. V současné covidové době považuji tento termín za vynikající.Makléřka "připravila" objekt k prodeji velmi zodpovědně a ze mne, jako prodávající, sejmula velké břímě.Nafocení a následná vizualizace objektu byly prostě skvělé.Zajistila všechny důležité náležitosti, které, dle mého názoru, následně velmi pozitivně ovlivnily výši prodejní ceny nemovitosti.Pí. Gondeková zařídila a dohlédla na:vyklizení nemovitosti vč. přilehlých špejchárků a garáževymalování všech vnitřních prostordokonalý úklid v nemovitosti - včetně umytí oken, vyčištění koberců a výměny koberce v jedné ložnici, apod.v technické oblasti zařídila zpracování:technického průkazu nemovitostienergetického štítkurevize plynového kotlerevize spalinových cestrevize elektroinstalaceV závěrečné fázi aktivně pracovala na zajištění převodu smluvní dokumentace k odběru elektřiny, plynu a vody na nového vlastníka nemovitosti.Veškerá jednání s makléřkou probíhala vždy ve velmi profesionální, ale přátelské atmosféře. Pí. makléřka zcela naplňuje představy o profesionálním, vstřícném a vysoce erudovaném jednání.Pí. Janu Gondekovou budu rozhodně doporučovat všem svým přátelům a známým, kteří se rozhodnou pro prodej nemovitosti.Ing. Marcela Hortenská
Эффективная компания. Отличная командная работа.
Využili jsme služby této pobočky při koupi bytu. Konkrétně se o nás staral pan Petr Veselý. Vše proběhlo dle domluvy a bez komplikací. Osobně si cením nejvíce toho, že jak jsme se domluvili, tak to také platilo, né jak se velmi často v této branži stává, že člověku naslibují hory doly a pak je z toho pravda sotva polovina, hlavně jen aby z vás vytáhli prachy. Super také bylo, že se pan Veselý o vše postaral, počínaje návrhu kupní smlouvy, přepis na katastru, až po přepis elektřiny u Čezu, což bylo taky super, osobně nesnáším tuhle byrokracii, to čekání na úřadech, pak zase něco špatně, člověk se v tom nevyzná, takže tohle bylo super. Takže tuto pobočku a konkrétně pana Veselého mohu s klidem doporučit. Třeba se naše cesty ještě protnou a vše bude jako předtím. Díky 😉
S panem Gajem proběhlo vše rychle a profesionálně přesně tak, jak bych očekával. Určitě doporučuji! 🙂
požádala jsem o orientační odhad nemovitosti, kterou s bratrem vlastníme v Mníšku pod Brdy. Po vyplnění základních údajů se mě telefonicky kontaktovala realitní makléřka ing Hana Dorflerová. Doplnily jsme spolu další podrobnosti a v krátké době jsem obdržela kvalifikovaný odhad, který jsem potřebovala. Jsem opravdu spokojená.Šárka Luxová
Naprostá spokojenost s panem Švarcem, je vstřícný, seriózní a empatický člověk. Spolupráci s ním rozhodně doporučuji.
Jelikož jsem potřebovala služby realitního makléře, nejlépe z blízkého okolí, kontaktovala jsem paní Ing. Hanu Havránek (Dörflerovou). Při jednání byla velmi ochotná, milá a profesionální, s komunikací nebyl žádný problém, vždy dodržela domluvený termín. Maximální spokojenost, mohu všem doporučit.
Pan Martin PleskačVelice milý a ochotný pán, odpovídá srozumitelně na veškeré otázky, dokáže vše velice dobře vysvětlit a objasnit. Lepšího makléře bych si nemohla ani přát. Já osobně jsem s prací pana Pleskače moc spokojená.
Pana Radka Karnolda jsme s manželem potkali v roce 2018 bez předchozích zkušeností s využitím jakýchkoliv realitních služeb. Hned při prvním setkání ve mne vzbudil pan Ing. Radek Karnold pocit důvěry a klidu. Vše se mnou v klidu probral a poskytl kompletní informace k prodeji nemovitosti. Po celou dobu nás o všem informoval a následně zajistil kompletní servis včetně potřebné dokumentace k prodeji a přepisu nemovitosti. Byli jsme opravdu velice spokojeni s jeho profesionálním a zároveň lidským přístupem. Po této milé zkušenosti jsme se na pana Ing. Radka Karnolda opět obrátili při nákupu nemovitosti, kde jsme šli již s jistotou, že proběhne vše pro nás v klidu a budou zajištěny opět služby na profesioánální úrovni. Nebylo tomu jinak a dále doporučuji služby pana Karnolda svým přátelům, známým a rodině, pokud poptávají kavlitního makléře.
Velmi profesionální a navíc i příjemné jednání makléře Ing. Kamila Jelínka. Řešili jsme spolu pronájem 2 bytů se skutečně vysokými nároky pro výběr nájemníků, pan Kamil musel zodpovědět a postarat se o velké množství zájemců, dotazů a požadavků a vše vyřešil bravurně a s noblesou. Dále mi výrazně pomohl ke koupi nového domova pro rodinu, takže je aktivní a pro klienta úspěšný ve všech oblastech realit. Jeho služeb jsem začal využívat na základě doporučení známých, kteří s ním byli nadstandardně spokojeni a hned od začátku mě přesvědčil také. Jednoduše, přehledně a právně perfektně zajištěný celý průběh i kontrakt s dobrými radami. Velmi dobrý lidský přístup a pochopení a prokazatelně obrovské zkušenosti jsou velkými benefity pana Kamila pro všechny jeho klienty. Pro jakékoliv další řešení realit je pan Kamil mou jasnou volbou!
js_loader

b) Dosah propagace

Čím více lidí s nabídkou nemovitosti oslovíte, tím větší jsou vaše vyhlídky na výhodnější prodej. To je absolutní základ úspěšného prodeje nemovitosti. A také jedna z nejčastějších chyb, které se dopouští majitelé, kteří si prodávají nemovitost svépomocí.

Širokého inzertního záběru nikdy nedosáhnete inzercí pouze na jednom, dvou realitních serverech a eventuálně plachtou na domě. Chcete-li prodat dobře, je třeba dělat mnohem více. Zejména v Praze je dobré se zaměřit na inzerci mezi cizinci. Každou čtvrtou nemovitost koupí právě oni. A je jedno, jestli máte byt v paneláku na sídlišti nebo luxusní byt na Vinohradech. Je čím dál důležitější využívat pro propagaci nemovitostí platformy jako je Google Ads či Sklik.cz, pracovat s poptávkou či inzerovat na sociálních sítích, zejména Facebook, LinkedIn, Instagram či YouTube. Jen se připravte, že placená inzerce na Facebooku přináší i kritické, posměšné reakce na vaši nemovitost či prodejní cenu.

Aktivní makléři, kteří využívají více prodejních kanálů, zajišťují svým prodávajícím klientům vyšší prodejní ceny než makléři, kteří jsou při propagaci nemovitostí pasivní. Přečtěte si také článek Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti.

2. Proaktivní přístup prodejce

Proaktivní přístup prodávajícího nebo jeho realitního makléře je druhou důležitou podmínkou úspěšného prodeje. Mnoho majitelů prodá nevýhodně, jen protože jsou při prodeji pasivní nebo si najmou pasivního makléře.

Zaplatí si inzerát na jednom, dvou realitních serverech, stanoví cenu, něco o nemovitosti napíšou, udělají pár fotek a pak jen čekají, až se někdo ozve. A když se nikdo neozývá, sníží cenu. Tím jejich prodejní aktivity končí. To je sice cesta, jak můžete prodat s minimálním úsilím, ale rozhodně to není cesta k úspěšnému prodeji.

Proaktivní přístup znamená, že jste vy nebo váš makléř aktivní při komunikaci se zájemci, jste na všechny zájemce příjemní, usměvaví, ihned reagujete na jejich dotazy, ptáte se jich na zpětnou vazbu po prohlídce, reagujete na poptávky po nemovitostech, opakujete inzeráty s nabídkou nemovitosti, respektive inzeráty opakovaně zvýrazňujete, aby nepropadly do inzertního propadliště, opakovaně vkládáte inzerát na sociální sítě atd. Pak pravidelně vyhodnocujete realitní inzerci a provádíte případné korekce, aby nemovitost působila v co nejlepším světle.

Pokud se vám nedaří nemovitost prodat v jednom ročním období, mělo by být samozřejmostí exteriér nemovitosti nechat přefotit. Včera jsem si všiml jednoho inzerátu domu na prodej. Zaujal mě, protože na úvodní fotce domu byly rozkvetlé stromy. Příjemná květnová fotka. Jenže právě teď je březen. Makléř mi tím sděluje, že prodává ležák a pro mě je to signál, že je možná prodávající už unavený a může tam být velký prostor pro jednání o ceně. Pasivní makléři vám zřídkakdy pomohou nemovitost prodat dobře.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám její cenu zdarma a bez závazků.

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

3. Obchodní dovednosti prodejce

Obchodní dovednosti majitelé často nedoceňují. Někteří netuší, v čem jim mohou pomoci lépe prodat. Někdy se domnívají, že obchodník je totéž co prodavač, a pro prodej takový člověk nemá žádný význam.

Dobrý obchodník je vyjednavač, psycholog. Obchodní cit mu pomáhá dobře a ve správnou chvíli argumentovat. Ví, kdy má při jednání o prodeji promluvit a kdy zase mlčet. Dokáže zachovat klid a mít jasný úsudek i v emočně náročných situacích. Dobrý obchodník zná situaci na trhu, zná prodejní strategie, a tak může prodávajícím pomoct zvolit nejlepší prodejní postup. Poradí, kdy je výhodnější nemovitost prodat formou aukce, kdy zvolit klasický prodej, jak použít strategii odložených nabídek, den otevřených dveří atd.

Prodej nemovitosti je navíc často emočně náročný právě proto, že se jedná o hodně peněz, často celoživotní úspory. Někdy i kvůli tomu, že prodávající v nemovitosti žili dlouhá léta, strávili v ní dětství atd. Prodej je rovněž často důsledkem složitých životních situací, jako jsou rozvody, úmrtí v rodině, ztráta zaměstnání, dluhy v podnikání a s tím související finanční problémy, neschopnost spoluvlastníků dohodnout se na užívání nemovitosti, úbytek životních sil vlivem stáří atd.

Prodávající, kteří jsou pod tlakem, ve stresu, na realitním trhu se neorientují a neznají své zákonné povinnosti, pak často dělají chybná rozhodnutí, která je mohou stát statisíce. Prakticky denně se setkáváme s kupujícími, kteří se snaží využívat složité životní situace a neznalost prodávajících k získání slevy pro sebe a výhodnější podmínky v kupní smlouvě.

Dobrý obchodník, realitní makléř, dokáže za každé situace pro svého prodávajícího klienta v rámci možností udělat lepší obchod, než makléř či prodávající, který obchodní dovednosti nemá.

Zvažujte prodej nemovitosti? Zeptejte se nás, co můžeme udělat pro její úspěšný prodej.

Kontaktujte nás

Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.

Petr Podlešák
Autor článku: Petr Podlešák, manažer RE/MAX Alfa